Vicente Felipo: “Volem identificar els mecanismes que condueixen a l’encefalopatia hepàtica mínima per revertir el deteriorament cognitiu i motor”

vfelipo_p4 (1)

A Europa hi ha uns 2 milions de persones amb Encefalopatia Hepàtica mínima, unes 200.000 a Espanya. La majoria d’ells estan sense diagnosticar de manera que no es pot evitar la progressió de la malaltia amb el deteriorament cognitiu i motor que això suposa. Vicente Felipo, investigador del Centre Príncep Felip de València ha explicat el 10 de maig els seus avanços en la recerca d’aquest desordre en una conferència dins el cicle de seminaris IDIBELL.

“El principal és detectar la HE mínima a temps” ha explicat Felipo, i és que la majoria dels pacients estan sense diagnosticar per què aquesta varietat de la HE no presenta símptomes. “Actualment només es diagnostica a través de tests psicomètrics i normalment, només els fan els patòlegs de centres on s’investiga en HE”.

El laboratori de Felipo ha trobat un marcador en sang que podria funcionar per diagnosticar la HE mínima amb una analítica de sang. Segons ha explicat estan treballant en el desenvolupament d’una eina diagnòstica que es pugui fer ser servir en qualsevol hospital.

Per altra banda, Vicente Felipo intenta identificar els mecanismes que condueixen a la HE mínima per revertir el deteriorament cognitiu i motor. “Ja hem trobat alguns mecanismes al cervell responsables de determinats tipus de deteriorament cognitiu i motor. I hem aconseguit revertir-los farmacològicament en rates”.

“Ara la idea és traslladar aquests assaigs a la clínica” ha explicat Felipo. “Si podem millorar la capacitat cognitiva i motora dels pacients amb HE mínima, podríem retardar la progressió de la malaltia i millorar la qualitat de vida dels pacients”.

Scroll to Top