Desenvolupen un model de radioteràpia que permet provar en ratolins nous tractaments de quimioteràpia contra la metàstasi cerebral

Lab_mouse_mg_3213 (1)

Investigadors de l’IDIBELL han desenvolupat un model terapèutic preclínic per provar nous tractaments contra la metàstasi cerebral en pacients de càncer de mama. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences.

La metàstasi cerebral afecta el 30% de les pacients de càncer de mama que desenvolupen metàstasi. Actualment el tractament d’elecció és la radioteràpia. Només en casos concrets està indicada la cirurgia amb radioteràpia posterior. Hi ha diversos estudis clínics en marxa per valorar l’eficàcia de la quimioteràpia, però a hores d’ara, no hi ha indicació per donar quimioteràpia com a tractament exclusiu.

En tot cas, la supervivència en aquestes pacients és d’entre dos i setze mesos.

Model preclínic de radioteràpia

Fins ara els models amb ratolins per tractar tumors amb radioteràpia implicaven irradiar tot el cos de l’animal. La coordinadora de l’estudi, Àngels Sierra ha explicat que “aquest model limitava molt la supervivència dels ratolins i, a més a més, no es corresponia amb el tractament que es fa servir en humans”.

Els investigadors han ideat un model que, de forma precisa, permet irradiar el cervell de ratolins amb la dosi adequada sobre la zona del cervell afectada per la metàstasi, de la manera més similar possible a com es fa en pacients amb càncer de mama que desenvolupen metàstasi cerebral.

“Aquest nou model”, ha dit Sierra, “ens permetrà poder provar combinacions de radio i quimioteràpia experimental i saber si són candidats a ser testats en pacients amb un assaig clínic”.

Ara per ara, els investigadors de l’IDIBELL han provat una combinació de ràdio i quimioteràpia en què els ratolins control que no rebien cap tractament i els que rebien només radioteràpia presentaven una supervivència similar, mentre que els que havien rebut la combinació de radioteràpia i un fàrmac quimioterapèutic multiplicaven per quatre la seva supervivència.

Segons ha explicat el primer signant de l’article, Antonio Martínez-Aranda, una de les bondats d’aquest nou model és la seva reproductibilitat, és a dir “que altres grups de recerca podran utilitzar aquest model preclínic per provar diverses combinacions de fàrmacs per tractar diferents tipus de metàstasi”.

 

Referència de l’article
Martínez-Aranda A., Hernández V., Picón C., Modolell I. And Sierra A. Development of a preclinical therapuetic model of human brain metastasis with chemoradiotherapy. Int. J. Mol. Sci. 2013, 14(4), 8306-8327; doi:10.3390/ijms14048306.

Scroll to Top