José Luis Fernández Luna: “Un tipus de cèl•lules mare tumorals se situen a la perifèria del glioblastoma i no es poden extirpar amb cirurgia”

Ferández Luna (1)

El cap de la Unitat de Genètica Molecular de l’Hospital Universitari de Valdecilla, Santander, José Luis Fernández-Lluna ha explicat el 1 de març els seus últims avanços en la investigació de cèl·lules mare tumorals de glioblastoma, el tumor cerebral més agressiu, en una conferència enel marc del cicle de seminaris IDIBELL.

Les tècniques de neurocirurgia han millorat molt en els últims anys. Tot i això, actualment és impossible evitar les recaigudes del glioblastoma ja què segons ha explicat José Luis Fernández-Lluna, existeix una zona peritumoral infectada amb cèl·lules mare tumorals que no es pot extirpar perquè és teixit normal del cervell. Aquesta població de cèl·lules mare tumorals té una gran capacitat per a migrar dintre del cervell”.

Fernández-Lluna ha explicat com han identificat aquestes cèl·lules mare tumorals i el seu treball actual que es basa ara a seguir investigant els mecanismes d’invasió i identificar noves dianes terapèutiques que puguin bloquejar-los.

“Actualment, estem provant en ratolins un inhibidor de la ruta NFKb que duu a aquestes cèl·lules mare a la senescència i, en col·laboració amb una plataforma bioinformàtica, estem buscant entre més de cinc milions de compostos, nous candidats a actuar sobre diverses dianes terapèutiques”.

Scroll to Top