Eckart Altenmüller: “la música és una eina per curar i prevenir malalties”

ealtenmuller (2)

“La música és un element universal de la nostra vida que produeix fortes emocions, millora la memòria i promou la cohesió social”. Però la música també cura. Així ho va demostrar Eckart Altenmüller durant una conferència al Cosmocaixa el 21 de febrer, dins del cicle “La música i el seu impacte en el cos i la ment”, organitzat per l’Obra Social La Caixa i l’IDIBELL.

Altenmüller és neuròleg i músic, director de l’Institut de Fisiologia Musical i Medicina dels Músics de la Universitat de Música, Drama i Mitjans de Hannover. En col·laboració amb l’investigador de l’IDIBELL i la UB Antoni Rodríguez-Fornells —que també és coordinador del cicle de conferències— investiga l’efecte terapèutic de la pràctica musical en pacients que han patit un ictus.

El neuròleg alemany va destacar que la pràctica musical té efectes positius en el desenvolupament de les persones, especialment durant la infantesa. Aprendre a tocar un instrument ajuda a controlar les emocions, a desenvolupar habilitats lingüístiques i matemàtiques i, de manera indirecta, a augmentar la concentració, la resistència, l’autoconfiança i a millorar les relacions amb altres individus. Fins i tot, tocar un instrument pot arribar a fer una mica més intel·ligents les persones.

Però la pràctica musical té més efectes. L’audició i el moviment estan relacionats en el nostre cervell, i aquesta relació és encara més gran quan es practica un instrument. Fa anys que se sap que el cervell té una gran plasticitat, que és capaç de canviar a partir de les experiències que viu l’individu. I tocar música sembla canviar el cervell, tant a curt com a llarg termini, com demostren les proves realitzades amb tècniques de neuroimatge. “Practicar el piano durant pocs minuts crea connexions entre les àrees auditiva i motora del cervell”, va explicar Altenmüller.

El neuròleg va citar un experiment realitzat amb ressonància magnètica funcional en persones que no tocaven cap instrument musical en què, després de només trenta minuts de pràctica amb el piano, ja s’observaven canvis en l’àrea motora del cervell. Després de quinze mesos de practicar vint minuts al dia, el grup d’Altenmüller va observar canvis en les àrees del cervell que regulen el moviment de les mans i l’audició, així com en el cos callós del cervell, el feix de fibres nervioses que comunica els dos hemisferis cerebrals.

A partir d’aquestes observacions, Altenmüller, juntament amb altres investigadors com Rodríguez-Fornells, va provar d’aplicar el poder de la pràctica musical per tractar les deficiències motores aparegudes després de patir un ictus (accident cerebral vascular). L’investigador va batejar l’estudi amb l’acrònim MUT (sigles en alemany d’entrenament basat en la música), que coincideix amb la paraula valor en alemany. Els resultats d’aquest experiment han estat espectaculars.

Els pacients aprenen a tocar una bateria electrònica i un orgue durant diverses sessions, després de les quals són capaços de recuperar part de la mobilitat perduda en major mesura que amb tractaments tradicionals com la rehabilitació. En exploracions amb ressonància magnètica funcional, també han observat un augment connexions cerebrals superior al que s’observa amb altres tractaments. “El MUT sembla ser un entrenament innovador i efectiu de les habilitats motores fines en pacients que han patit un ictus”, va concloure l’investigador.

Durant el torn de preguntes del públic, Altenmüller va destacar que, “a més de prevenir malalties, la música també té la capacitat de curar-les”. En aquest sentit es va referir a la musicoteràpia, l’ús de la música —només escoltada, no interpretada— per tractar problemes de salut.

La xerrada d’Altenmüller s’emmarca dins del cicle de conferències “La música i el seu impacte en el cos i la ment”, organitzades conjuntament per la Fundació La Caixa i l’IDIBELL, que, des de febrer a juny de 2013, aplega al Cosmocaixa especialistes destacats d’arreu del món que estudien des de diferents perspectives el paper de la música sobre l’ésser humà.

Scroll to Top