L’estimulació cerebral profunda s’utilitza com a tractament d’algunes malalties neuronals des de fa més de vint anys. És el cas de la malaltia de Parkinson. L’objectiu de l’investigador de la Universitat de Magdeburg Marcus Heldmann és trobar noves dianes terapèutiques per tractar altres desordres com l’alcoholisme o el trastorn obsessiu-compulsiu. Ho ha explicat el 8 de febrer en una conferència en el marc dels seminaris IDIBELL.
El grup de Heldmann treballa en dos grans camps de recerca. Per una banda, l’estudi de la malaltia del Parkinson a través de la neuroimatge i la neurogenètica. I per l’altra la recollida de dades d’estimulació cerebral profunda en desordres com l’alcoholisme o el trastorn obsessiu-compulsiu amb l’objectiu de precisar millor quines són les regions exactes del cervell relacionades funcionalment. “L’interès d’aquestes dades” ha explicat Heldmann “és utilitzar-los per refinar on col·locar els elèctrodes en l’estimulació cerebral profunda”.
Segons Heldmann, a partir d’aquestes dades podem detectar quins són els riscos i quins resultats podem esperar del tractament: “El pacient ha de saber com el pot afectar. Si per curar-se d’un trastorn, existeix el risc de perdre la memòria, com a mínim ho ha saber”.