El projecte europeu COLTHERES classifica el càncer colorectal en tres subtipus

coltheres logo

Els investigadors del projecte europeu COLTHERES han presentat en el Congrés de l’American Society of Clinical Oncology Gastrointestinal Cancers, celebrat entre el 24 i el 26 de gener, els resultats preliminars del programa que té com a objectiu fomentar els assaigs clínics de teràpies personalitzades en càncer colorectal.

Els investigadors del projecte COLTHERES han desenvolupat un nou sistema de classificació que categoritza els tumors colorectals en tres subtipus completament diferents segons el seu patró d’expressió genètica. L’objectiu final és utilitzar aquesta nova classificació en la pressa de decisions terapèutiques.

Josep Tabernero, director clínic de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron, ha estat l’encarregat de presentar l’estudi al congrés de l’ASCO GI. Tabernero ha explicat que aquesta categorització “podria ser clínicament rellevant, ja que els tumors difereixen en la seva biologia i en el seu desenvolupament en els pacients i, per tant requereixen diferents estratègies de tractament”.

Els pacients amb subtipus C són els de pitjor pronòstic i responen malament al tractament de quimioteràpia amb fluorouracil, mentre que els subtipus A i B tenen millors resultats.

Què és COLTHERES?

En el projecte COLTHERES participen hospitals i centres de recerca translacional de sis països europeus i el seu objectiu final és desenvolupar teràpies personalitzades en càncer de còlon. El consorci està integrat per unitats clíniques pioneres en test de biomarcadors en teràpies personalitzades i grups de recerca translacional líders amb una trajectòria provada a l’hora de desenvolupar diagnòstics per a teràpies contra el càncer.

El Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, liderat per Manel Esteller, forma part d’aquest projecte que compta amb experts internacionals en els camps de la genètica funcional, l’epigenòmica, la farmacogenètica i l’oncologia clínica. L’aportació de l’IDIBELL és obtenir perfils epigenòmics dels pacients i dels models experimentals per trobar nous biomarcadors de pronòstic i de resistència a fàrmacs en càncer colorectal.

Scroll to Top