Llicenciada una patent a Janus Developments pel tractament de malalties inflamatòries

Logo Janus (1)

Després d’una llarga trajectòria de col·laboració entre tres grups de recerca de la UB-IDIBELL, el CSIC i la UAB en la investigació dels àcids nucleics d’interferència (siRNA), han trobat la solució a l’hora d’inhibir, entre altres, gens implicats en malalties inflamatòries, com per exemple les relacionades amb l’acció del Factor de Necrosi Tumoral (TNF-alfa). Com a resultat d’aquest projecte el 2010 van sol·licitar una patent que ha estat recentment llicenciada a la companyia Janus Developments S.L.

Els resultats obtinguts fins ara fan preveure que, a llarg termini, aquests productes podrien ser útils en el tractament de patologies inflamatòries com la Malaltia de Crohn, Colitis ulcerosa, asma, psoriasi i fins i tot alguns tipus de malalties oncològiques. Donat que en aquestes malalties esmentades, el TNF-alfa promou l’estat patològic, és clar que la regulació d’aquest factor podria permetre una millora considerable en els pacients quan finalment es pugui aplicar, després del desenvolupament clínic.

Els resultats de recerca patentats han estat obtinguts a partir de la investigació conjunta dels grups de recerca de diferents universitats i centres. Per part del CSIC, ha participat el Grup de Química d’Àcids Nucleics, liderat pel Dr. Ramon Eritja, de l’Institut de Química Avançada (IQAC); per part de la UB, ha participat el Grup de Nutrició, Metabolisme i Teràpia Gènica de l’IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge), liderat pel Dr. José Carlos Perales; i de la UAB ha participat el Grup d’Investigació en Inflamació i Tolerància, liderat per la Dra. Ester Fernández.

Janus Developments S.L, empresa que té per objectiu acostar la recerca bàsica a la indústria amb la finalitat que les invencions puguin arribar realment als usuaris finals, ha llicenciat aquesta patent amb l’objectiu de continuar madurant el desenvolupament d’aquesta potencial teràpia per a poder iniciar estudis preclínics. En el futur, es preveu incorporar altres partners al projecte per a poder finançar el seu desenvolupament clínic complet.

La Fundació Bosch i Gimpera com a centre de transferència de coneixement, tecnologia i innovació de la UB ha portat les negociacions del grup de recerca de la UB amb l’empresa Janus Developments.

Scroll to Top