L’arqueòleg Steven Mithen explicarà a CosmoCaixa com cantaven els neandertals i els orígens de la música

3798 (1)

La música forma part de la vida quotidiana dels humans des de molt abans del que podem imaginar. Els nostres avantpassats ja feien servir la musicalitat per comunicar-se. El catedràtic d’arqueologia de la Universitat de Reading, Steven Mithen, investiga els orígens del llenguatge i concedeix a la música una importància cabdal en l’evolució humana.

Mithen explicarà a CosmoCaixa, que abans de l’aparició del llenguatge compositiu, format per paraules i regles gramaticals, ja existia entre els neandertal una forma de comunicar-se prelingüística basada en les variacions del to, el ritme i el timbre de les seves veus.

La xerrada Com cantaven els neandertals? els orígens de la música s’emmarca dins el cicle de conferències “La música i el seu impacte en el cos i la ment” organitzat per l’Obra Social “la Caixa” i l’IDIBELL, sota la coordinació de Antoni Rodríguez-Fornells (IDIBELL-ICREA-UB).

Steven Mithen serà l’encarregat de donar el tret de sortida al cicle “La música i el seu impacte en el cos i la ment” amb una conferència que porta per títol “Com cantaven els neandertals? Els orígens de la música”, el proper dijous 31 de gener a les set de la tarda a CosmoCaixa. La xerrada comptarà amb la participació del músic i inventor d’instruments Xavier Lozano, de manera que ens podrem fer una idea dels primers instruments musicals que van utilitzar els humans.

Sobre Steven Mithen
Catedràtic d’arqueologia a la Universitat de Reading i investigador d’arqueologia cognitiva i computacional, Mithen aporta amb els seus estudis dades antropològiques, neurològiques i arqueològiques que obren un nou camí cap a la comprensió de la música que, per Mithen, és tan fonamental per als humans com el llenguatge.

Mithen és autor de diversos llibres, entre ells “Los neandertales cantaven rap” sobre l’aparició i el desenvolupament del llenguatge i la música al llarg de la història evolutiva de la humanitat.

Cicle de conferències
El cicle de conferències “La música i el seu impacte en el cos i la ment” està organitzat per l’Obra Social “la Caixa” i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Les sessions tindran lloc a CosmoCaixa Barcelona del 31 de gener al 4 de juny, i reunirà experts reconeguts internacionalment com Steven Mithen, Sandra Trehub, Eckart Altenmuller, Jaume Ayats, Emmanuel Bigand i Josef Rauschecker. El cicle està coordinat per l’investigador ICREA de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, ​​Antoni Rodríguez Fornells.

L’activitat pretén entendre un fenomen cultural sorprenent de la nostra espècie: la música. Les conferències tractaran sobre l’origen de la música i com ha evolucionat, des del moment en què algun dels nostres avantpassats va construir per primera vegada una flauta per començar a produir els primers sons, fa aproximadament 40.000 anys, fins a les últimes transformacions musicals i tecnològiques. Les qüestions que sorgeixen al voltant de la música són innombrables, des de com es desenvolupen les habilitats musicals en els nadons fins què és el que caracteritza a aquelles persones amb talent per aquest art.

De fet, entendre la música, la seva relació i el seu impacte amb el nostre cos a través de l’expressió de les emocions, el seu valor com a vincle social i comunicador, la seva evolució en el temps, història i expressions culturals, “ens permetrà comprendre millor tant les futures expressions musicals com per què, en moltes cultures, s’empra la música en diferents contextos curatius”, explica Antoni Rodríguez-Fornells. El coordinador del cicle de conferències, cap del grup de recerca de Cognició i Plasticitat Cerebral de l’IDIBELL i la UB, destaca especialment “la capacitat de la música per estimular la plasticitat cerebral i contribuir a la possible reorganització dels circuits neuronals”.

Scroll to Top