La dieta mediterrània redueix el risc de patir càncer de mama

cgonzalez_grup (1)

Una alta adhesió a la dieta mediterrània redueix en un 6% el risc de patir càncer de mama en la població femenina en general, i en un 7% en dones post-menopàusiques. En l’estudi, publicat a l’International Journal of Cancer, hi han participat 335.062 dones d’entre 35 i 70 anys. És l’estudi epidemiològic més gran realitzat al món que mostra els beneficis de l’adhesió a la dieta mediterrània en el càncer de mama

Un estudi del projecte EPIC, liderat per investigadors de l’ICO-IDIBELL, i que publica la revista International Journal of Cancer, confirma els beneficis de la dieta mediterrània en la prevenció del càncer de mama.

En concret, els resultats de l’estudi mostren que l’alta adhesió a la dieta mediterrània redueix en un 6% el risc de patir càncer de mama en la població femenina en general, i en un 7% en dones post-menopàusiques. En els casos de tumors amb receptors hormonals negatius d’estrogen i progesterona, la dieta redueix el risc en un 20% en dones post-menopàusiques.

En aquestes estimacions s’ha exclòs del patró de dieta mediterrània el consum moderat d’alcohol, per ser un factor de risc reconegut del càncer de mama. Altres estudis recents estan demostrant que l’efecte beneficiós de la dieta sobre el càncer de mama és major precisament en dones post-menopàusiques amb receptors hormonals negatius.

El projecte EPIC

El treball forma part del projecte EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study), un estudi prospectiu format per cohorts de població procedents de 23 centres de 10 països europeus (Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i Regne Unit).

En l’estudi hi han participat 335.062 dones d’entre 35 i 70 anys entre 1992 i 2000 i està liderat per investigadors de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer (UNEC) de l’ICO, amb Genevieve Buckland, Carlos Alberto González Svatetz, Noemie Travier i Antoni Agudo. És l’estudi epidemiològic més gran realitzat al món en el qual es mostren els beneficis de l’adhesió a la dieta mediterrània amb el càncer de mama.

Càncer de mama i dieta mediterrània

El càncer de mama és el càncer més comú en dones. S’estima que a Catalunya una de cada nou dones tindrà un càncer de mama al llarg de la seva vida, sent la taxa d’incidència una mica superior a la de l’estat espanyol i relativament similar a la de la mitjana de la Unió Europea.

Els beneficis de la tradicional dieta mediterrània es deriven sobretot de la seva riquesa en fruites, verdures, oli d’oliva, fruita seca, llegums i per ser una dieta equilibrada en àcids grassos, amb baix consum de greixos saturats (d’origen animal).

Scroll to Top