“Ho portes a la sang” i “7 Minutos”, guanyadors de Biomedicine, el primer concurs de vídeo biomèdic

Biomedicine_group (1)

El 16 de gener s’ha celebrat el lliurament de premis del BiomediCine, I Concurs de vídeobiomèdic, organitzat per Biopol’H, la UB i l’Hospital Universitari de Bellvitge. Els vídeos guanyadors, seleccionats d’entre set finalistes, han estat: “Ho portes a la sang”, de Nicola Scandroglio, Associació Aedo Social Films, i “7 Minutos”, de Carles Yagüez i Verónica Rodríguez. Menció especial va rebre el documental “De la sospita al tractament”, de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

El jurat ha considerat mereixedor del guardó a “7 Minutos” per utilitzar l’humor de manera delicada i efectiva per retratar la realitat quotidiana de l’assistència primària, amb un discurs reivindicatiu i alhora positiu que arriba a qualsevol mena de públic. “Ho portes a la sang” ha estat premiat per aportar una nova perspectiva a les campanyes de donació de sang a través del testimoni de donants i receptors, que conformen un relat càlid i proper. La qualitat de la realització contribueix a aconseguir aquest efecte de proximitat. “De la sospita la tractament”, dirigit a les pacients de càncer de mama, és una eina molt útil per resoldre dubtes i esvair temors un cop establert el diagnòstic. El jurat considera que s’hauria d’estimular aquesta mena de produccions en els diferents serveis hospitalaris.

Els premis

La resposta en aquesta primera edició ha estat molt satisfactòria, amb 25 vídeos rebuts de tota Espanya. Els premis consisteixen en un curs audiovisual a triar per l’interessat a l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) més 200 €, i un postgrau de Posproducció Avançada al CITM/UPC Terrassa més 500 €. A l’acte de lliurament de premis, que s’ha emès per vídeostreaming, s’han mostrat fragments dels vídeos finalistes i s’han exhibit els vídeos guanyadors. La intervenció de Joan Úbeda, director de Media 3.14, productora de Mediapro especialitzada en “factual programming” i documentals, a més d’autor i director de sèries com Ciutadans, El Cangur, Les coses com són, Vides privades, etc., ha girat entorn de la producció cinematogràfica i el documental científic-social. Així mateix, l’acte ha comptat amb la presència de Ramon López, director de Biopol’H, i Candela Calle, directora general de l’ICO (Institut Català d’Oncologia).

Properes edicions

BiomediCine és un dels projectes guanyadors de la Convocatòria d’Ajudes 2012 de la FECYT (Fundació Española para la Ciencia y la Tecnología) per al Programa de Cultura Científica i de la Innovació. En properes edicions s’intentarà ampliar l’abast, incloent a un públic internacional, interessat a divulgar temes de salut a través de mitjans audiovisuals. A finals de gener es traçaran els objectius i les bases de les edicions futures, en les quals es posarà especial èmfasi en la comunicació de l’aspecte científic-social de la nostra societat.

Vídeo dels finalistes: http://www.ub.edu/ubtv/ubtv_veurereg.cgi?G_CODI=02964

Els vídeos del concurs es poden veure a: www.ub.edu/ubtv

Scroll to Top