Dolutegravir és una opció efectiva per tractar la infecció per VIH

podzamczer (1)

Un estudi multicèntric publicat a la revista The Lancet ha comparat un nou fàrmac contra el virus de la sida (VIH-1), anomenat dolutegravir, amb raltegravir, un altre antiretroviral de la mateixa família comercialitzat des de l’any 2007. L’estudi conclou que els dos fàrmacs tenen la mateixa eficàcia i seguretat. En altres estudis, dolutegravir ha demostrat ser superior als tractaments de referència, més resistent a les mutacions del VIH-1, no necessita ser potenciat amb altres medicaments i es pot administrar en una sola dosi diària. Això converteix el dolutegravir en una opció efectiva per tractar la infecció per VIH-1. Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a l’Hospital Universitari de Bellvitge han participat a l’estudi.

Tant dolutegravir com raltegravir formen part de la família d’inhibidors de la integrasa, un grup de fàrmacs que bloquegen un enzim del virus que intervé en el seu procés de replicació. Aquest grup d’antiretrovirals inhibeixen el virus més ràpidament, són ben tolerats i presenten poques interaccions amb altres medicaments. Raltegravir va ser el primer fàrmac d’aquesta família en ser aprovat, l’any 2007. L’estiu de 2012 als Estats Units se’n va aprovar el segon, elvitegravir, que està pendent d’aprovació a Europa, i es preveu que dolutegravir es pugui començar a comercialitzar durant l’any 2013.

En l’estudi han participat més de 800 persones que havien estat infectades recentment pel VIH-1. Els pacients que han participat en l’assaig clínic són d’hospitals de tot el món que formen part de l’estudi SPRING-2. L’Hospital Universitari de Bellvitge hi ha contribuït amb disset pacients. La meitat dels participants van ser tractats amb raltegravir i l’altra meitat amb dolutegravir. En els dos casos, el tractament es complementava, com està indicat, amb dos antiretrovirals de la família dels inhibidors de la transcriptasa inversa.

La resposta al tractament va ser similar en els dos casos, tant pel que fa a l’eficàcia com als efectes secundaris. El director del programa de VIH/Sida del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador de l’IDIBELL, Daniel Podzamczer, destaca que dolutegravir pot ser administrat en una sola pastilla diària, mentre que la dosi diària de raltegravir s’ha de repartir en dos comprimits. A diferència d’elvitegravir, Podzamczer subratlla que “dolutegravir no necessita ser potenciat amb ritonavir [antiretroviral utilitzats en dosis baixes per potenciar l’efecte d’altres fàrmacs contra el VIH] ni amb cobicistat i sembla tenir una barrera genètica més alta que els altres dos fàrmacs de la família, cosa que implica que serien necessàries més mutacions del virus per convertir-se en resistent”.

Dolutegravir s’administra juntament amb altres antiretrovirals, i es preveu que es comercialitzarà en un sol comprimit. Tot i així, en l’editorial que acompanya la publicació de l’estudi s’especula que dolutegravir podria arribar a ser efectiu sense combinar-lo amb altres antiretrovirals, amb la qual cosa es convertiria en el primer inhibidor de la integrasa capaç de ser administrat com a monoteràpia, cosa que permetria reduir considerablement els efectes secundaris i el cost del tractament. Encara, però, no hi ha prou dades que permetin pensar en aquesta possibilitat.

Referència
Raffi F, Rachlis A, Stellbrink HJ, Hardy WD, Torti C, Orkin C, Bloch M, Podzamczer D*, Pokrovsky V, Pulido F, Almond S, Margolis D, Brennan C, Min S; on behalf of the SPRING-2 study group. Once-daily dolutegravir versus raltegravir in antiretroviral-naive adults with HIV-1 infection: 48 week results from the randomised, double-blind, non-inferiority SPRING-2 study. Lancet. 2013 Jan 7. pii: S0140-6736(12)61853-4. doi: 10.1016/S0140-6736(12)61853-4. [Epub ahead of print]

*Investigador de l’IDIBELL a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Scroll to Top