Un estudi que compara l’epigenoma de centenaris i nadons, premiat per Diario Médico

Holger Heyn i Manel Esteller DM (1)

L’IDIBELL ha rebut un dels premis a les Millors Idees de l’any, atorgats per la publicació especialitzada en medicina i sanitat Diario Médico, per un estudi que comprova com les marques epigenètiques es van degradant al llarg del temps. La investigació, que compara l’epigenoma de persones centenàries i de nadons, va ser publicada el mes de juny de 2012 a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). El treball ha estat coordinat pel director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, Manel Esteller.

Mentre que el genoma de totes les cèl·lules del cos humà, amb independència del seu aspecte i funció, és idèntic, els senyals químics que el regulen, coneguts com a marques epigenètiques, són especifiques de cada teixit humà i de cada òrgan. El resultat sorprenent del treball del grup del Dr. Esteller és que, fins i tot per a un mateix teixit o òrgan, l’epigenoma varia en funció de l’edat de la persona. L’estudi ha comprovat que l’epigenoma d’una persona centenària està alterat.

El premi es va lliurar en una gala el dia 19 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya. El va recollir el primer signant de l’article, l’investigador del grup d’Epigenètica del Càncer de l’IDIBELL Holger A Heyn.

A més d’aquest guardó pel treball de recerca de l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge va rebre un premi al programa Hospital Eficient, que consisteix en la gestió centralitzada de les llistes d’espera i del bloc quirúrgic. La iniciativa ha permès reduir les llistes d’espera quirúrgiques i les reprogramacions a les sales d’operació.

Scroll to Top