L’IDIBELL lidera un projecte europeu per desenvolupar estratègies contra les malalties del fetge

Isabel Fabregat_1 (1)

IT-Liver és un projecte de 3,3 milions d’euros finançat per la Comissió Europea sota les Accions Marie Curie del 7è Programa Marc. Aquest projecte el desenvoluparan vuit institucions acadèmiques d’investigació i quatre socis industrials procedents de sis països europeus. El coordinador del projecte IT-Liver és Isabel Fabregat, directora del grup de recerca Claus biològiques del fenotip invasiu i metastàtic de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

Les malalties cròniques del fetge i les seves etapes finals, com la cirrosi hepàtica i el carcinoma hepatocel·lular, són unes de les principals causes de morbiditat i mortalitat en el món. Els pacients amb cirrosi hepàtica tenen un alt risc d’insuficiència hepàtica i més del 80% dels carcinomes hepatocel·lulars es desenvolupen en un marc de cirrosi hepàtica. A nivell global, és el cinquè càncer més comú, representant almenys 600 mil morts a l’any.

Les causes principals de les malalties hepàtiques cròniques en els països industrialitzats inclouen l’hepatitis C crònica, l’abús d’alcohol i esteatohepatitis no alcohòlica. Una malaltia hepàtica crònica progressiva és un procés complex que consta de múltiples etapes. Estudis recents indiquen que la proteïna TGF-β (factor de creixement transformant beta) pot jugar un paper essencial en les últimes etapes de la carcinogènesi hepàtica.

Tant en el món acadèmic com industrial, són necessaris investigadors amb orientació internacional i líders d’investigació que permetin la transferència fluida i bidireccional de coneixement científic i tecnològic entre l’àmbit de recerca i l’empresarial. Aquesta és una condició sine qua non per a una efectiva i eficient lluita contra les malalties cròniques del fetge i el carcinoma hepatocel·lular, i alleujar així les seves càrregues mèdiques i socioeconòmiques.

La Dra. Fabregat i la resta d’investigadors d’IT-LIVER a Espanya, Itàlia, Alemanya, Àustria, Suècia i Holanda creuen que els grups individuals en les universitats europees, els instituts de recerca i les empreses privades poden sobresortir en els components de l’escala de competències requerides. De moment no hi ha una xarxa europea que reuneixi de manera integral l’experiència necessària per a proporcionar una àmplia investigació i un programa de formació amb l’objectiu de lluitar contra aquestes malalties per desentranyar les complexitats moleculars i cel·lulars de respostes del TGF-β en la progressió de la malaltia crònica del fetge i el disseny racional i el descobriment medicaments, sistemes d’administració de fàrmacs i modalitats de tractament.

Per aquest motiu, es va decidir desenvolupar un projecte de formació inicial en xarxa de la Comissió Europea de la iniciativa PEOPLE del 7è Programa Marc, per oferir als investigadors un cicle formatiu multidisciplinari i intersectorial dirigit a joves investigadors de talent, per preparar-los en l’execució de rols principals en la recerca de malalties cròniques del fetge.

Segons la Dra. Fabregat, aquest projecte és una gran oportunitat perquè aquests socis europeus creuen i consolidin col·laboracions de recerca en el camp de les patologies del fetge i les estratègies per combatre’ls.

“La participació de les empreses permetrà al nostre consorci enfocar el treball amb un enfocament més translacional. Els joves investigadors que es contractin s’aprofitaran d’aquestes col·laboracions i rebran un programa de formació que els permetrà comprendre com la recerca bàsica pot ser transferida a la indústria amb la finalitat de beneficiar finalment al pacient i millorar els tractaments per a la malaltia de fetge”, explica la investigadora.

La coordinadora del projecte també destaca que aquesta subvenció oferirà una oportunitat per a que l’IDIBELL es pugui posicionar a Europa com a centre de referència per a la formació d’investigadors en fase inicial. El projecte IT-LIVER es desenvoluparà durant 4 anys, a partir de l’1 d’octubre de 2012.

Els socis del projecte:

 • Isabel Fabregat (Barcelona, Espanya) – Coordinadora del projecte
 • Gianluigi Giannelli (Bari, Itàlia)
 • Peter ten Dijke (Leiden, Holanda)
 • Wolfgang Mikulits (Vienna, Aústria)
 • Aristidis Moustakas (Uppsala, Suècia)
 • Steven Dooley (Heidelberg, Alemanya)
 • Aránzazu Sánchez (Madrid, Espanya)
 • Stefano Leporatti (Lecce, Itàlia)
 • Javier Dotor (Pamplona, Espanya)
 • Peter Winter (Frankfurt, Alemanya)
 • Richard Janssen (Leiden, Holanda)

Soci col·laborador: Hubert Heinrichs (Regensburg, Alemanya)

Scroll to Top