Les cèl·lules mare de l’epidermis contribueixen al desenvolupament de carcinomes escatosos de pell

Puri Muñoz (1)

Investigadors de l’IDIBELL lideren un estudi que demostra que l’expressió de oncoproteïnes del virus del papil·loma humà en cèl·lules mare del fol·licle pilós (regió de l’epidermis on es regenera el pèl) indueix el desenvolupament de carcinomes de pell. Aquests estudis posen de manifest que l’origen de determinats carcinomes de pell resideix en les cèl·lules mare amb una funció alterada.

Els carcinomes escatosos de pell són el segon tipus de tumor epitelial més comú en humans. La infecció amb alguns tipus de papil·lomavirus humà, juntament amb l’exposició al sol i certes situacions d’immunodeficiència, indueix el desenvolupament de carcinomes escatosos de pell. Així, la generació prèvia de models de ratolins en què s’expressen oncoproteïnes del virus del papil·loma humà en l’epidermis demostra que aquestes proteïnes virals induïen el desenvolupament espontani de carcinomes a la pell.

Per determinar el paper de les cèl·lules mare de l’epidermis en el desenvolupament de tumors de pell, en aquest estudi es va utilitzar aquest model de ratolí que expressa oncoproteïnes virals en els queratinòcits basals i les cèl·lules mare del fol·licle pilós, i models de ratolins que permeten el traçat dels llinatges cel·lulars (cèl·lules filles) que es produeixen a partir de les cèl·lules mare del fol·licle. El grup liderat per Purificación Muñoz va demostrar que l’expressió d’aquestes oncoproteïnes indueix alteracions en la funció de les cèl·lules mare i promou la seva proliferació i expansió. Aquesta població de cèl·lules mare s’acumula en els fol·licles pilosos i migra a altres regions de l’epidermis on, fora del seu nínxol fisiològic, contribueix al desenvolupament de lesions precanceroses (hiperplàsies i displàsies) i finalment de tumors.

Aplicacions futures

“És important conèixer l’origen cel·lular dels tumors, per focalitzar sobre els mecanismes i vies que estan específicament alterats en aquesta població cel·lular i que podria ser responsable del desenvolupament de carcinomes”, explica la investigadora, i continua: “per això, el següent pas dels nostres estudis és investigar quines vies de senyalització estan implicades en l’expansió i migració de cèl·lules mare fol·liculars a una altra regions de l’epidermis, on, en aquest nou nínxol, participen en el desenvolupament de carcinomes”.

 

 

Referència de l’article

Progeny of Lgr5-expressing hair follicle stem cell contributes to papillomavirus-induced tumor development in epidermis. da Silva-Diz V, Solé-Sánchez S, Valdés-Gutiérrez A, Urpí M, Riba-Artés D, Penin RM, Pascual G, González-Suárez E, Casanovas O, Viñals F, Paramio JM, Batlle E, Muñoz P. Oncogene. 2012 Sep 3. doi: 10.1038/onc.2012.375. [Epub ahead of print]

Scroll to Top