Investigadors de l’IDIBELL i l’ICFO desenvolupen una tecnologia que permet predir la metàstasis en el càncer de mama

asierra (1)

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han col·laborat en el desenvolupament d’una eina de diagnòstic que identifica la capacitat metastàsica de les cèl·lules de càncer de mama. L’anàlisi es basa en la caracterització del component lipídic de les cèl·lules, que és indicatiu de la seva malignitat. Aquest fenomen ha permès desenvolupar un classificador per discriminar les cèl·lules amb capacitat per induir metàstasi. Els resultats del treball s’han publicat a la versió en línia de la revista científica PLOS ONE.

La caracterització dels lípids associats a malignitat ha estat possible gràcies al desenvolupament tecnològic de l’espectroscòpia de Raman junt amb la versatilitat que ofereixen els models experimentals de càncer de mama. Els resultats d’aquest procés senten les bases per introduir aquesta tècnica en el diagnòstic citològic de rutina, que podria fer-se extensiu en un futur al diagnòstic d’altres tumors.

Els investigadors van analitzar els components principals i, parcialment, els menys discriminants per avaluar el perfil diferent de la composició lipídica de les cèl·lules del càncer de mama. I van generar un model de classificació que va segregar cèl·lules metastàsiques i no metastàsiques. “L’algorisme per discriminar la capacitat metastàsica és un primer pas cap a la estratificació de les cèl·lules de càncer de mama utilitzant aquesta eina ràpida i sense cap reactiu”, indica la coordinadora de l’estudi, Àngels Sierra, del grup Claus Biològiques del Fenotip Invasiu i Metastàtic de l’IDIBELL.

Mitjançant l’estudi citològic, els investigadors han trobat una correlació entre l’activació de la lipogènesi (la reacció química que dóna lloc als àcids grassos en un organisme) i la quantitat de lípids saturats en les cèl·lules metastàsiques que indicaria un pitjor pronòstic de la malaltia i una menor supervivència. El contingut de lípids de les cèl·lules de càncer de mama podria ser una mesura útil para determinar diverses funcions acoblades a la progressió del càncer de mama. El treball ha estat finançat per l’Institut de Salut Carlos III, el Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació privada Cellex Barcelona.

Referència
Nieva C, Marro M, Santana-Codina N, Rao S, Petrov D, and Sierra A. The Lipid Phenotype of Breast Cancer Cells Characterized by Raman Microspectroscopy: Towards a Stratification of Malignancy. PLOS ONE. Published online October 17 2012.

Scroll to Top