Identificada una nova funció d’una proteïna implicada en el càncer de còlon

Cancer colon_2 (1)

Investigadors de l’IDIBELL i de l’ICO han participat en un estudi internacional sobre la transcripció de gens mitjançant fosforilació de substrats específics relacionat amb la progressió del càncer i la metàstasi. Aquesta investigació ha estat publicada aquesta setmana a la revista científica Cell Reports.

L’estudi, liderat per investigadors de l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i en què han participat els investigadors Alberto Villanueva i María Martínez, del grup de recerca de Químioresistència i Factors Predictors de Resposta Tumoral i Medi Ambient Estromal de l’IDIBELL i de l’ICO, ha determinat la funció que té una nova variant de l’enzim IKKalpha (IKKα) en la activació d’alguns dels gens involucrats en la progressió tumoral del càncer colorectal.

El grup de recerca, per tal d’aprofundir en el coneixement de la mecànica entre la gènesi tumoral i l’activitat d’IKKα, va analitzar 288 mostres humanes de càncer de còlon i va trobar una associació significativa entre la presència d’IKK nuclear i malignitat. Es va demostrar que l’IKKα nuclear regula la transcripció de gens mitjançant la fosforilació de substrats específics, la qual cosa es relaciona amb la progressió del càncer i la metàstasi. És important destacar que el nucli de les cèl·lules tumorals conté una isoforma activa d’IKKα amb un pes molecular de 45kDa, coneguda como P45-IKKα. En la majoria de mostres humanes de càncer de colon es va identificar la presència de P45-IKKα. Es va demostrar que el bloqueig específic d’aquesta nova forma d’IKKα evita el creixement de les cèl·lules d’aquest tipus de càncer. Els resultats podrien significar un avançament pel disseny de nous fàrmacs per inhibir aquest enzim de forma efectiva i ser menys tòxics per la resta de cèl·lules de l’organisme.

 

 

Referència de l’article

A Truncated Form of IKKα Is Responsible for Specific Nuclear IKK Activity in Colorectal Cancer. Pol Margalef, Vanessa Fernández-Majada, Alberto Villanueva, Ricard Garcia-Carbonell, Mar Iglesias, Laura López, María Martínez-Iniesta, Jordi Villà-Freixa, Mari Carmen Mulero, Montserrat Andreu, Ferran Torres, Marty W. Mayo, Anna Bigas, Lluis Espinosa. Cell Reports 2, 1-15, October 25, 2012.

Scroll to Top