L’IDIBELL organitza una conferència internacional sobre malalties del sistema immune

ICC logo

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) organitza una conferència internacional sobre malalties que afecten el sistema immune, concretament aquelles que estan relacionades amb els limfòcits, cèl·lules del sistema immune encarregades de la immunitat adquirida, i que poden patir alteracions en leucèmies, limfomes, malalties autoimmunes i immunodeficiències. El congrés tindrà lloc els dies 13 i 14 de setembre a l’Ateneu Barcelonès, al centre de Barcelona. El simposi comptarà amb l’assistència de més d’un centenar de persones.

El simposi forma part del cicle de conferències sobre càncer que l’IDIBELL organitza des de l’any 2009. L’activitat està coordinada per Esteban Ballestar, cap del grup de recerca de Cromatina i Malaltia, per Maribel Parra, cap del grup de Diferenciació Cel·lular, tots dos de l’IDIBELL, i Thomas Graf, cap de grup del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

El principal objectiu d’aquestes jornades és reunir experts mundials pioners en el camp de la biologia de limfòcits per discutir els últims avenços en aquesta matèria. Durant la conferència, els investigadors tractaran sobre les noves troballes en la comprensió dels esdeveniments epigenètics que contribueixen a la funció normal i aberrant dels limfòcits. En els últims anys, els investigadors que treballen en aquest camp han aconseguit avenços significatius en la comprensió de la contribució dels factors de transcripció i el control epigenètic durant procés mitjançant el qual es formen els limfòcits (linfopoiesis) tant a nivell fisiològic com patològic. Aquestes complexes relacions existents entre els factors de transcripció i la maquinària epigenètica són bàsiques per a l’establiment i manteniment de la identitat dels limfòcits. Tots aquests temes es tractaran durant el congrés.

Segons el Dr. Ballestar “en els últims anys hem assistit a un procés espectacular de comprensió del paper d’alteracions epigenètiques en el desenvolupament de malalties humanes. Aquestes alteracions, que s’assemblen a un sistema de senyalització del material genètic, afecten els diferents grups de malalties que impliquen el comportament alterat dels limfòcits. En aquest congrés es discutiran tant aspectes relacionat amb el bon funcionament d’aquests, com les claus per entendre que mecanismes epigenètics desencadenen el desenvolupament d’un limfoma o una leucèmia”.

La Dra. Parra comenta “en les últimes dues dècades, els investigadors del camp han centrat els seus esforços en entendre com actuen factors de transcripció específics en la formació dels limfòcits i com la seva desregulació pot conduir a l’aparició de malalties hematològiques. No obstant això, cada vegada són més les evidències que indiquen que l’epigenètica juga un paper rellevant en aquest processos. Els avenços recents en tècniques d’abast genòmic global d’última generació com és l’ultra-seqüenciació estan constituint una eina indispensable per entendre com els factors de transcripció expressats en limfòcits modifiquen l’estat de la cromatina dels seus gens diana i quins són els moduladors epigenètics amb els que interaccionen. La ICC en Epigenètica és la primera conferència a nivell mundial que engloba tots dos aspectes de la biologia de limfòcits: el paper de factors de transcripció i la seva connexió amb els canvis epigenètics que ocorren en aquest tipus de cèl·lules”.

Scroll to Top