Josep Manuel Menchón, nou director científic de l’IDIBELL

jmmenchon (1)

El Patronat de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha nomenat Josep Manuel Menchón nou director científic del centre. El doctor Menchón és metge i investigador de reconegut prestigi en l’àmbit de la psiquiatria i la salut mental. El nou director científic substituirà a partir de l’1 d’octubre Gabriel Capellá, que ha ocupat el càrrec des de l’any 2009. El Patronat també ha designat l’investigador Manel Esteller com a director de Projectes Estratègics, un càrrec de nova creació. El Patronat ha aprovat aquests nomenaments durant una reunió ordinària celebrada aquest matí a l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat.

El doctor Menchón (54) és el cap del grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL, cap de servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor titular de la Universitat de Barcelona. Es va incorporar a l’hospital de Bellvitge l’any 1991 com a metge adjunt. El 2004 va ser nomenat cap de secció i, quatre anys més tard, cap de servei. És autor de més d’un centenar d’articles científics i coautor de diversos llibres sobre psiquiatria, sobretot sobre trastorns obsessivocompulsius, la seva especialitat. El nomenament de Josep Manuel Menchón com a nou director científic de l’IDIBELL respon a la voluntat d’augmentar el pes de la recerca translacional a la institució.

Els membres del Patronat de l’IDIBELL, representants de les institucions sòcies del centre (Departaments de Salut i d’Economia i Coneixement, Hospital Universitari de Bellvitge de l’Institut Català de la Salut, Institut Català d’Oncologia i Universitat de Barcelona), han agraït la tasca realitzada pel doctor Capellá durant aquests darrers anys. El director científic sortint ha liderat la reorganització dels grups de recerca de l’IDIBELL i ha impulsat les col·laboracions entre els investigadors del campus. Durant els anys que el Dr. Capellá ha ocupat el càrrec de director científic, l’institut ha millorat considerablement els seus resultats fins a convertir-se en un dels centres de recerca capdavanters de l’Estat.

D’altra banda, amb la creació de la nova Direcció de Projectes Estratègics l’IDIBELL aposta per augmentar la visibilitat de la recerca duta a terme pels investigadors del centre, aconseguir noves vies de finançament i generar noves oportunitats de negoci. Els membres del Patronat de l’IDIBELL han destacat la idoneïtat del doctor Esteller per al càrrec.

Amb 44 anys, el Dr. Esteller és un referent internacional en la investigació en el coneixement dels mecanismes que regulen l’activitat del genoma. Des de l’any 2008 és el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, investigador ICREA i professor associat de la Universitat de Barcelona. És autor de més de tres-cents articles científics, membre de nombroses societats científiques internacionals i d’editorials, i revisor de diverses publicacions. Actualment ostenta el càrrec de president de l’Epigenetics Society. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals, i és una de les cares més conegudes de l’IDIBELL arreu.

A més dels nous nomenaments, durant la reunió celebrada avui el Patronat ha aprovat els comptes de l’institut de l’any 2011. El director general de l’IDIBELL, Emilià Pola, ha destacat els fets més significatius realitzats durant el primer semestre de 2012, entre d’altres, la inauguració del laboratori de Metabolisme i Càncer encapçalat pel prestigiós investigador nord-americà George Thomas, l’augment de la producció científica de l’institut i l’aposta clara de l’IDIBELL per augmentar la transferència dels seus resultats d’investigació.

En la reunió, els patrons han nomenat la directora general de l’Institut Català d’Oncologia, Candela Calle, com a presidenta de la Comissió Delegada i el director gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Alfredo Garcia, com a secretari del Patronat.

Scroll to Top