Jaume Reventós: ”Hem d’aprendre com els gossos detecten el càncer mitjançant l’olor”

Jaume Reventós (1)

El Dr. Jaume Reventós, de la Unitat d’Investigació Biomèdica i Oncologia Traslacional i Pediàtrica de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR) de Barcelona, ​​va impartir la conferència a la sala d’actes de l’Hospital Duran i Reynals (ICO) el passat 29 de juny. Va qüestionar les actuals proves diagnòstiques de pròstata i va parlar del kit que estan desenvolupant per evitar fins el 34% de les biòpsies actuals. També va parlar d’estudiar “com els gossos poden detectar el càncer” per desenvolupar sistemes electrònics que imiti el seu sistema olfatiu.

Proves qüestionades en el diagnòstic de càncer de pròstata

El càncer de pròstata es considera generalment com una malaltia multifocal i heterogènia. Els intents de controlar la malaltia es basen en la detecció precoç quan el tumor es localitza en la pròstata i, per tant, és possible curar per prostatectomia. “Intentem entendre el càncer. S’han de revisar tots els seus mecanismes. Algunes molècules podrien ser utilitzades com a dianes. Hem de millorar tots els processos per detectar, tractar i curar el càncer”, va dir Reventós.

Existeixen diverses tècniques per detectar el càncer de pròstata, com el tacte rectal, però sol ser molt molest per als pacients; la biòpsia, que és el patró or, però fins al 12-30% dels resultats poden ser falsos negatius en la primera biòpsia; i també hi ha la prova PSA. Generalment, la biòpsia no és necessària en falsos positius en un 66% dels casos.

El test del PSA, una prova àmpliament utilitzada per a la detecció precoç del càncer de pròstata, es fa servir de forma abusiva, de vegades incorrecta i amb importants danys col·laterals per a alguns dels homes als quals es fa la prova. Oncòlegs i uròlegs coincideixen que s’ha de deixar de fer de manera indiscriminada i defensen que s’avaluï cas per cas a qui li convé la prova. La decisió d’utilitzar el PSA ha de ser presa de manera individual per cada home després d’haver consultat al seu metge els seus avantatges i inconvenients.

Com trobar biomarcadors?
Es pot prendre algunes mostres de cèl·lules normals i cèl·lules canceroses i analitzar les seves propietats. Les cèl·lules del càncer de pròstata segreguen diferents productes que poden ser detectats en l’orina. “Volíem desenvolupar un multiplex qRT-PCR basat en prova de diagnòstic de càncer de pròstata que millori el PSA sèric. Podem estalviar fins a un 34% de les biòpsies. Tractem de portar aquest kit al mercat per la qual cosa hem sol·licitat una patent internacional (PCT)”, va dir l’investigador del VHIR.

Comparativa d’anàlisi
L’electroforesi diferencial en gel (DIGE) serveix per comparar, identificar i quantificar proteïnes. El descobriment de nous biomarcadors en el sèrum i l’orina continua sent un desafiament. Els exosomes seleccionades estan presents en els sèrums del cos. Els miRNAs poden servir com a biomarcadors del càncer de pròstata. Els podem trobar a l’orina, els exosomes, els teixits i estudis in vitro. Aquest resultat pot millorar el diagnòstic i el tractament del càncer de pròstata.

El meu gos va trobar el meu càncer! Però, com?
La capacitat de l’olfacte d’un gos és 10 vegades major al dels homes. “Hem d’aprendre com els gossos detecten aquestes malalties mitjançant l’olor. Com és possible? A través de receptors odorífers i olfactius. I mitjançant aquests es podria trobar el senyal senyals elèctrica corresponent a “l’olor del càncer” per desenvolupar identificadors elèctrics que imitin l’olfacte dels gossos”, conclou Reventós.

Kit per al carcinoma d’endometri, aviat al mercat
Per identificar nous marcadors moleculars de carcinoma d’endometri, i avaluar el seu diagnòstic, a partir de 100 possibles biomarcadors, l’equip de Reventós, ha trobat 20 gens. L’objectiu és desenvolupar un kit de diagnòstic que estarà disponible al mercat al llarg d’aquest mes.

Scroll to Top