Grifols adquireix el 40% del capital de la biotecnològica VCN Biosciences

VCN Investigadores (1)

L’empresa farmacèutica multinacional Grifols, a través de la filial Gri-Cel, ha adquirit el 40% del capital de la companyia biotecnològica catalana VCN Biosciences, dedicada a la recerca i el desenvolupament de nous agents per tractar el càncer basats en adenovirus oncolítics. VCN va ser fundada l’any 2009 per tres investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL): Manel Cascalló, Ramon Alemany i Gabriel Capellá.

El projecte més avançat de VCN s’orienta al tractament del càncer de pàncrees amb virus. L’entrada de Grifols en el capital de VCN permetrà seguir endavant amb el desenvolupament d’aquesta nova aproximació terapèutica, que actualment s’està provant en fase preclínica. L’estudi clínic amb pacients està previst per al 2013. Des de 2011 aquest agent terapèutic és considerat un “medicament orfe” per l’Agència Europea del Medicament (EMA). A Europa hi ha unes 60.000 persones afectades per càncer de pàncrees.

Grifols és la tercera companyia del món en la producció de fàrmacs biològics derivats del plasma. L’empresa també investiga i desenvolupa teràpies avançades per tractar diverses malalties. En aquest sentit, l’entrada de Grifols a VCN s’emmarca en l’estratègia de la companyia per promoure noves tecnologies per donar resposta a necessitats mèdiques, en aquest cas, el càncer de pàncrees.

Després de l’adquisició del 40% de VCN, Grifols s’ha compromès a ampliar la inversió en un futur si s’aconsegueixen obtenir els resultats esperats. VCN Biosciences té previst traslladar les seves oficines a les instal·lacions corporatives de Grifols situades a Sant Cugat del Vallès. Actualment està instal·lada a l’espai Biopol’H de l’Hospitalet de Llobregat.

L’entrada de Grifols en l’accionariat de VCN Biosciences garanteix la viabilitat dels seus projectes en marxa, cosa que permetrà continuar amb el desenvolupament de nous tractaments viroterapèutics contra el càncer.

Viroteràpia
La viroteràpia és una aproximació terapèutica per al tractament del càncer que es basa en l’ús de virus que són capaços de replicar-se i destruir de manera selectiva les cèl·lules tumorals. Aquest nou tipus d’agents anticancerígens presenta un mecanisme d’acció únic en relació amb els tractaments antitumorals habituals, ja que són capaços d’autoamplificar i propagar l’efecte oncolític.

Actualment VCN Biosciences posseeix en exclusiva dues llicències de patent de tecnologies independents desenvolupades pel grup de Viroteràpia de l’ICO-IDIBELL que confereixen una major potència antitumoral als adenovirus oncolítics.

Una d’elles, la tecnologia hialuronidasa, està integrada en el candidat clínic més avançat de VCN Biosciences, el virus VCN-01, per al tractament del càncer de pàncrees. No obstant això, el disseny i desenvolupament d’altres candidats vírics constitueixen també alternatives prometedores per al tractament d’altres tumors refractaris.

VCN-01 és un adenovirus que es replica selectivament en cèl·lules tumorals i que expressa l’enzim hialuronidasa humana, enzim que actua degradant l’àcid hialurònic, un component de la matriu que envolta el tumor. Diversos estudis han demostrat que l’àcid hialurònic crea una densa matriu que augmenta la pressió en el teixit impedint que els fàrmacs puguin arribar al tumor. Alguns càncers, com el de pàncrees, presenten una elevada concentració d’àcid hialurònic, que es relaciona amb la capacitat invasiva i la quimioresistència. La degradació d’aquesta matriu permet l’accés del virus als tumors i facilita l’acció de la quimioteràpia. VCN-01 es troba ara en fase final de desenvolupament preclínic i es preveu l’inici de la fase clínica el 2013.

Scroll to Top