Aliança per desenvolupar nous tractaments personalitzats contra càncer de pulmó

Curelung CIMA (1)

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) va participar en la trobada internacional “Cáncer de pulmón: del conocimiento molecular al tratamiento” coorganitzada amb el Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universitat de Navarra. Aquest esdeveniment, que se emmarca en el projecte Curelung finançat per la Comissió Europea, va reunir experts internacionals que van exposar els darrers avenços científics sobre aspectes genètics i noves estratègies terapèutiques personalitzades en càncer de pulmó.

En una de les sessions, el Dr. Jun Yokota, del National Cancer Center Research Institute de Tòquio, va presentar el seu treball de recerca sobre el descobriment d’alteracions genètiques que permetran personalitzar tractaments en adenocarcinoma de pulmó. Altres resultats es van centrar en l’abordatge de la malaltia a través d’immunoteràpia o la combinació de diversos tractaments existents. D’altra banda els doctors Rafael Rosell i Luis Paz-Ares van destacar els avenços recents en teràpies dirigides contra dianes moleculars en càncer de pulmó.

El Dr. Luis Montuenga, director de l’Àrea d’Oncologia del CIMA i co-organitzador de l’esdeveniment va subratllat: “El progrés per reduir els índexs de mortalitat per càncer de pulmó ha de venir de l’optimització dels protocols de detecció precoç i el disseny i l’ús combinat de nous fàrmacs dirigits contra dianes moleculars que siguin més eficaços i generin menys resistència”. Per a això, s’està desenvolupant una completa anàlisi genòmica i epigenòmica, tant de línies cel·lulars de càncer de pulmó com d’un gran nombre de tumors primaris procedents de pacients. “Passat any i mig des de l’inici del projecte Curelung s’han identificat diferents marcadors que podrien ser d’ajut en el maneig del malalt. Els següents passos aniran encaminats a validar i caracteritzar aquests marcadors en diversos models cel·lulars i animals”, comenta el Dr. Manel Esteller, director del Programa de Biologia i Epigenètica del Càncer d’IDIBELL, i pioner en l’estudi dels aspectes epigenètics del càncer de pulmó i d’altres malalties.

El projecte Curelung

La col·laboració internacional Curelung és una iniciativa desenvolupada dins del 7è Programa Marc d’Investigació i Desenvolupament, finançada per la Comissió Europea. El seu objectiu principal és millorar la supervivència en pacients amb càncer de pulmó a través de la caracterització de les alteracions moleculars, genètiques i epigenètiques en cèl·lules tumorals i del desenvolupament de nous tractaments dirigits contra aquestes dianes específiques. També aprofundeix en l’estudi dels mecanismes moleculars que determinen l’eficàcia de la resposta terapèutica.

Sobre el càncer de pulmó

El càncer de pulmó és un dels tumors que presenta majors taxes de mortalitat a tot el món. Només a Espanya moren cada any al voltant de 20.000 persones per aquesta causa. L’elevada taxa de mortalitat és perquè quan es diagnostica la malaltia ja es troba en un estadi avançat. La detecció tardana i la manca de teràpies eficaces fan que la probabilitat de supervivència dels pacients que tenen càncer de pulmó sigui molt baixa. En conjunt, només entre el 10% i el 15% dels pacients sobreviu més de 5 anys després de la seva detecció. L’origen de més del 80% dels casos és el consum de tabac.

Scroll to Top