F. Xavier Bosch, Premi Fundació Lilly en Investigació Preclínica

Xavier Bosch Premio Lilly (1)

Acte de lliurament dels premis Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica Xavier Bosch, investigador de l’IDIBELL a l’ICO i referent mundial en virus del papil·loma humà i càncer de cèrvix, ha rebut el premi 2012 de la Fundació Lilly en reconeixement a la innovació investigadora a la categoria d’investigació preclínica. Felipe Casanueva, que ha contribuït a l’augment del coneixement internacional en el camp de l’obesitat, ha estat mereixedor del premi en la categoria clínica.

L’acte acadèmic de lliurament dels premis 2012 de la Fundació Lilly a la investigació biomèdica, que va tenir lloc el passat 28 de juny a Madrid, va estar presidit per la ministra de Sanitat, Ana Mato, i pel conseller Honorífic de la Fundació Lilly, José Antonio Gutiérrez. A més, també van intervenir Carmen Vela, Secretària d’Estat d’Investigació, Emilio Lora-Tamayo, president del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Javier Ellena, President de la Fundació Lilly.

Recerca preclínica premiada: VPH i càncer
El càncer d’úter o cèrvix afecta a prop de dos milions de dones a Espanya. En la majoria dels casos, els causants directes són certs subtipus del virus del papil·loma humà (VPH). A més, es calcula que aquesta família viral és la responsable del 5% de tots els tumors humans.

Les vacunes que protegeixen contra el VPH ofereixen un elevat rang d’efectivitat, d’entre el 70 i el 90%. L’investigador F. Xavier Bosch, cap del grup de recerca de Virus i Càncer de l’IDIBELL i director del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), considera “tota una fita de la ciència la possibilitat d’impedir el desenvolupament d’una malaltia, en aquest cas un càncer, amb vacunes”.

Concretament, es pretén continuar amb la recerca sobre la importància dels subtipus del VPH en el càncer de cap i coll d’úter. Es valorarà la situació a nivell internacional, especialment en països com l’Índia on aquesta patologia és una de les més freqüents entre els homes. Per això, el grup de recerca del Dr. Bosch emprarà noves tecnologies per explorar la influència d’altres tipus de papil·loma. El premi, dotat amb 140.000 euros, aniran destinats a l’estudi del VPH i a l’elaboració d’indicadors que permetin identificar, planificar i implementar estratègies preventives dels càncers associats a aquests virus. “Estudiarem si els papil·lomes que presenten trofisme cutani poden tenir alguna implicació en el càncer de vulva o de cavitat oral”, declara el Dr Bosch.

Vacuna contra el VPH
El proper any l’equip de Bosch té previst acabar altres assajos, actualment en fase III, amb la segona generació de vacunes per al VPH que inclouria nou tipus virals. Actualment, les vacunes disponibles tenen entre dos i quatre tipus virals. Es planteja a més estudiar aquesta nova vacuna, sota un protocol que Bosch ha plantejat a la Unió Europea, amb l’objectiu de reduir el càncer de cèrvix o dels associats al VPH ampliant l’espectre de vacunació als 26 o 30 anys. “Les dones sexualment actives es vacunaran, vigilant que no estiguin infectades. Les no infectades que es vacunin tindran un risc baixíssim de patir la malaltia i s’allargarà el seu programa de cribratge. En el cas de no infecció, se sotmetran a protocols de diagnòstic i teràpia si cal”, conclou Bosch.

Scroll to Top