La combinació de dos fàrmacs reverteix tumors de fetge

skozma1 (1)

La combinació de dos inhibidors de la proteïna mTOR aconsegueix frenar el creixement del càncer de fetge primari i destruir les cèl·lules tumorals, segons un estudi realitzat per investigadors del grup de Metabolisme i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Els resultats de l’estudi s’avancen en l’edició digital de la revista Science Translational Research.

El càncer de fetge primari o carcinoma hepatocel·lular és el cinquè càncer més comú i, degut a la seva agressivitat, és el tercer més mortal. Afecta mig milió de persones a tot el món. Dos de cada tres casos estan relacionats amb l’alcoholisme crònic, a l’exposició d’agents tòxics o a la infecció per hepatitis B o C. La tercera part restant està vinculada amb l’esteatohepatitis no alcohòlica, una malaltia cada cop més freqüent, relacionada amb l’obesitat.

Actualment, l’antitumoral sorafenib és el que està oferint millors resultats en pacients, però la seva efectivitat disminueix amb el temps. Per aquest motiu, és necessari trobar noves teràpies. Un dels candidats més prometedors són els inhibidors de la via de senyalització mTOR, que està hiperactivada en la meitat dels afectats per carcinoma hepatocel·lular.

La investigació coordinada per investigadors de l’IDIBELL van comparar els efectes en ratolins de dos inhibidors de mTOR. El primer era un derivat de la rapamicina, anomenat everolimus (RAD001), que es comercialitza com a immunosupressor i per tractar diversos càncers. L’altre és un fàrmac de nova generació anomenat BEZ235 que inhibeix mTOR a través d’una altra via molecular.

Durant l’estudi, els investigadors van comprovar de manera inesperada, que la combinació dels dos fàrmacs tenia efectes més potents que els dos fàrmacs per separat. L’administració conjunta de RAD001 i de BEZ235 frena l’expansió del tumor i provoca la l’autodestrucció de les cèl·lules tumorals.

Els resultats de l’estudi han permès iniciar un assaig clínic als Estats Units per avaluar l’eficàcia en humans de la combinació d’aquests dos inhibidors de mTOR. La coordinadora de l’estudi, Sara Kozma, destaca que “el fet que la rapamicina i els seus derivats ja estiguin aprovats per al tractament d’altres patologies fa pensar que la seva combinació amb un inhibidor competitiu de l’ATP a través de la via PI3K/mTOR, com BEZ235, pot ser una estratègia per accelerar la seva aprovació per a ús clínic”.

La Dra. Kozma s’ha incorporat recentment a l’IDIBELL, juntament amb el Dr. George Thomas, que també ha participat en l’estudi. Els investigadors, procedents de la Universitat de Cincinnati, han posat en marxa un nou grup de Metabolisme i Càncer al centre de recerca de Bellvitge.

L’estudi publicat a Science Translational Research ha estat realitzat a la Universitat de Cincinnati, en col·laboració amb el Center for Cancer Research del National Cancer Institute dels Estats Units, la facultat de Medicina de la Universitat de California de Los Angeles, el Cincinnati Children’s Hospital Medical Center i els instituts de recerca de Novartis.

 

 

Hala Elnakat Thomas, Carol A. Mercer, Larissa S. Carnevalli,, Jongsun Park, Jesper B. Andersen, Elizabeth A. Conner, Kazuhiro Tanaka, Tomoo Matsutani, Akio Iwanami, Bruce J. Aronow, Liu Manway, S. Michel Maira, Snorri S. Thorgeirsson, Paul S. Mischel, George Thomas* and Sara C. Kozma*. mTOR Inhibitors Synergize Regression, Reversal of Gene Expression, and Autophagy in Hepatocellular Carcinoma. Sci. Transl. Med. April 25 2012 [Epub ahead of print] DOI: 10.1126/scitranslmed.3003923
*Investigadors de l’IDIBELL

Scroll to Top