Descoberta una nova via de control del cicle cel·lular, a través de la l’acció conjunta de dues proteïnes

gthomas2 (1)

Les alteracions en la formació dels ribosomes (els elements de la cèl·lula on es fabriquen les proteïnes) provoquen la inducció de la proteïna p53 i la interrupció del cicle cel·lular. Aquest procés és determinant per entendre processos biològics fonamentals i l’aparició de diverses malalties. Ara, científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert que aquesta resposta s’aconsegueix de manera independent, segons quina unitat del ribosoma (40s i 60S) estigui afectada, mitjançant l’acció conjunta de dues proteïnes del ribosoma. Els resultats de la investigació s’han publicat en l’últim número de la revista Genes and Development.

La proteïna p53, fabricada pel gen del mateix nom, és un supressor tumoral en humans i en altres mamífers. La meitat dels tumors humans presenten mutacions en el gen p53 i l’alteració de reguladors d’aquest gen són presents en molts altres càncers. No obstant això, p53 no és només un supressor tumoral sinó que participa en altres processos cel·lulars com la longevitat, l’oxidació mitocondrial i el metabolisme de la glucosa. L’activació de la proteïna p53 a causa de disfuncions en la formació de ribosomes està relacionada amb diverses malalties minoritàries, que estan associades amb mutacions en els components del nucli cel·lular.

L’estudi realitzat per investigadors de l’IDIBELL mostra que les proteïnes del ribosoma RPL5 i RPL11 cooperen per suprimir Hdm2, una altra proteïna que regula la producció de p53 i la detenció del cicle cel·lular. Aquests resultats contradiuen el model vigent fins ara, que afirmava que altres proteïnes del ribosoma podien aconseguir la mateixa resposta a RPL5 i RPL11.

El coordinador de l’estudi, George Thomas, director del grup de recerca de Malalties Metabòliques i Càncer de l’IDIBELL, afirma que el coneixement d’aquest mecanisme “pot tenir implicacions en la comprensió de processos fonamentals com la longevitat, les malalties metabòliques o el càncer i pot servir de base per al desenvolupament de nous fàrmacs”.

El doctor Thomas s’ha incorporat recentment a l’IDIBELL, procedent de la Universitat de Cincinnati, i és reconegut per la comunitat científica com un líder innovador en el camp de la transducció de senyals i el control del creixement cel·lular.

L’estudi publicat a Genes and Development compta amb el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat i de l’Institut de Salut Carles III.

Fumagalli S, Ivanenkov VV, Teng T, Thomas G. Suprainduction of p53 by disruption of 40S and 60S ribosome biogenesis leads to the activation of a novel G2/M checkpoint. Genes Dev. 2012 May 15;26(10):1028-40.

Scroll to Top