Montserrat Baiget: “La medicina, o serà genòmica o no serà”

Clipboard (10)

La directora del servei de genètica de l’Hospital de Sant Pau, Montserrat Baiget, ha explicat els últims avenços del seu grup en la recerca de la farmacogenètica. Ha estat el 10 de febrer dins el cicle de seminaris IDIBELL.

Partint de la premissa que el futur de la medicina i les noves teràpies passen per aplicar la genòmica, el grup que dirigeix Montserrat Baiget se centre en la farmacogenètica. “Les diferències en la seqüència de l’ADN o de l’ARN en gens relacionats amb la resposta dels pacients als fàrmacs han de permetre’ns estratificar els pacients en subpoblacions segons responguin de manera més o menys efectiva, o amb major o menor toxicitat a determinats fàrmacs” de manera que “no donem fàrmacs a pacients que poden tenir efectes secundaris adversos i que a més no són efectius per a ells”.

Baiget ha explicat la seva recerca amb el CPT11/Irinotecan, un fàrmac utilitzat contra el càncer de còlon que inhibeix una enzima concreta (la topoisomerasa I), i pot provocar efectes secundaris greus. “Hem realitzat un assaig en què determinem que als individus que presenten un genotip favorable al fàrmac se’ls podria administrar més del doble de la dosi recomanada actualment sense que patissin efectes secundaris i augmentant l’eficàcia del fàrmac. Mentre que els genotips desfavorables presenten efectes secundaris greus molt per sota d’aquesta dosi recomanada”.

Durant l’any 2012 iniciaran un nou assaig clínic per determinar en quines dosis l’Irinotecan pot ser més eficaç per als genotips favorables.

Scroll to Top