Jean-Ehrland Ricci: “Investiguem com la inhibició de la glucòlisi pot influir en una resposta immune anti-càncer”

Clipboard (7)

L’investigador de l’INSERM (Institut Nacional Francès de la Salut i la Recerca Mèdica) Jean-Ehrland Ricci estudia les relacions entre la glucòlisi, la mort cel·lular i la resposta immune en cèl·lules tumorals. Ha explicat els darrers avenços de la seva investigació al cicle de seminaris IDIBELL el 18 de novembre.

La majoria de les cèl·lules canceroses presenten un augment de la glicòlisis per a la generació del seu subministrament d’energia (anomenat efecte Warburg). Aquesta especificitat està sent explorada per nombrosos laboratoris i companyies farmacèutiques per tractar de matar preferentment a aquestes cèl·lules.

“S’ha demostrat que la inhibició del metabolisme de la glucosa fa que les cèl·lules siguin més sensibles a l’apoptosi (mort cel·lular)” ha explicat Ricci “de manera que en un context de quimioresistència o quan es fa necessari reduir el tractament de quimioteràpia per la seva alta toxicitat, combinar-hi la inhibició de la glucòlisi podria millorar el tractament. De fet, en models animals, és així”.

Pel que fa la relació entre la glucòlisi i una resposta immune anti-càncer “cal tenir en compte que la inhibició del metabolisme de la glucosa fa que morin més cèl·lules però ho fa a través de vies diferents. En aquest sentit, des del nostre laboratori estem estudiant com utilitzar la glucòlisi com a diana, en combinació amb quimoteràpia, pot influir en la inducció d’una resposta del sistema immune que serveixi per controlar els tumors i les possibles recaigudes”.

Scroll to Top