El consum elevat d’alcohol duplica el risc de patir càncer gàstric

El consum elevat d’alcohol (més de 60 grams per dia) augmenta significativament el risc de patir càncer gàstric. Així ho conclou un treball dirigit pel grup de recerca de Nutrició, Ambient i Càncer de l’IDIBELL a l’Institut Català d’Oncologia que s’ha publicat a American Journal of Clinical Nutrition.

L’associació entre alcohol i càncer gàstric es produeix només quan el consum és elevat (+ de 60 grams d’alcohol per dia) i es dóna especialment en homes, ja que hi ha poques dones que consumeixen tanta quantitat d’alcohol. Una canya de cervesa o una copa de vi tenen entre 10 i 15 grams d’alcohol. Quan s’analitza per tipus de beguda, l’efecte s’observa pel consum de cervesa, però no pel de vi o de licors.

Consum elevat, consum de risc
L’estudi s’emmarca en l’EPIC(European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study), un estudi prospectiu format per cohorts de població provinents de 23 centres de 10 països europeus (Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit). És l’estudi europeu amb un major nombre de participants: inclou 521.457 persones d’entre 35 i 70 anys, que van ser reclutades entre 1992 i 1998.

Tots els participants van omplir un qüestionari sobre els seus hàbits i estils de vida (exercici físic, consum de tabac, dieta, història mèdica, consum d’alcohol…) en incorporar-se a l’estudi i se segueix el seu estat de salut al llarg de tota la vida.
En fer una anàlisi comparativa en funció del consum d’alcohol (ajustant pels altres factors), s’ha determinat que les persones amb un consum força elevat, més de 60 grams per dia, tenen el doble de risc de patir el càncer que les persones amb un consum baix o que no consumeixen.

Més informació a: www.iconcologia.net

Scroll to Top