L’ús del DIU redueix a la meitat el risc de càncer de coll d’úter

Els dispositius intrauterins (DIU) podrien protegir contra el càncer cervical o de coll d’úter. Els resultats de l’estudi epidemiològic més ampli fet fins a la data en el qual ha participat el grup de recerca en Virus i Càncer de l’IDIBELL es publiquen a l’edició electrònica de The Lancet Oncology.

Els resultats mostren que les dones que havien utilitzat un DIU reduïen a la meitat el risc de desenvolupar càncer cervical en comparació amb les que no l’havien fet servir mai. Aquests resultats són contraris a la creença popular que el DIU podria ser un factor de risc de càncer cervical. Els estudis anteriors sobre els possibles efectes del seu ús en el desenvolupament d’aquest càncer no havien mostrar resultats concloents.

Xavier Castellsagué, investigador del grup de Virus i Càncer de l’IDIBELL i del programa d’Investigació en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) el seu equip van avaluar els efectes de l’ús del DIU en el risc de càncer cervicouterí papil·loma humà (VPH) i el risc de desenvolupar càncer de coll uterí o cervical. Per fer-ho van analitzar les dades de deu estudis de casos control de càncer cervical realitzats en vuit països, i setze estudis de prevalença del VPH en dones de quatre continents.

Els resultats es van ajustar tenint en compte factors de confusió com el nombre de citologies, el nombre de parelles sexuals o l’edat de la primera relació sexual entre d’altres.

Reducció del risc a la meitat

L’ús del DIU no va afectar el risc d’infecció per VPH però es va associar amb un risc significativament menor de càncer de coll uterí pels dos

tipus majoritaris de càncer cervical, reduint la probabilitat de desenvolupar carcinoma de cèl·lules escamoses en un 44% i l’adenocarcinoma o carcinoma adenoescamós en un 54%.

Curiosament, el temps d’ús del DIU no va alterar significativament el risc de càncer cervical. El risc es va reduir gairebé a la meitat en el primer any d’ús i l’efecte protector va continuar sent significatiu després de deu anys d’ús.

Els autors de l’estudi afirmen que “les associacions trobades a l’estudi suggereixen que l’ús del DIU no modifica la probabilitat de contreure una infecció per VHP (la causa del càncer cervical), però podria afectar a la probabilitat de progressió del VPH a càncer cervical”.

Entre les possibles explicacions per aquest efecte protector dels DIU, els autors assenyalen o bé que el procés d’inserció o de retirada del dispositiu destrueix les lesions precanceroses, o bé que el dispositiu indueix una inflamació crònica de la mucosa i una resposta immune de llarga duració, reduint així la probabilitat de progressió del VPH.

Referència de l’article

Castellsagúe X.*, Díaz M.*, Vaccarella S., de Sanjosé S.*, Muñoz N., Herrero R., Franceschi S., Meijer C. and Bosch X*.Intrauterine device use, cervical human papillomavirus, and risk of cervical cancer: a pooled analysis of 26 epidemiological studies. The Lancet Oncolgy 2011. DOI:10.1016/S1470-2045(11)70223-6.

*Investigadors de l’IDIBELL

Scroll to Top