L’investigador de l’IDIBELL Joan Gil guanya el Premi en Biomedicina Aplicada Valdés-Salas

El cap del grup de recerca d’apoptosi i càncer de l’IDIBELL, i catedràtic de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de Barcelona, Joan Gil, ha estat guardonat amb el I Premi en Biomedicina Aplicada de la Fundació Valdés-Salas. El jurat ha decidit per unanimitat concedir aquest guardó a Joan Gil per la seva tasca investigadora en la recerca de nous tractaments de leucèmies i limfomes de cèl·lules B.
El treball experimental dut a terme pel grup liderat per Joan Gil en col·laboració amb l’empresa Advancell ha permès patentar l’ús de la molècula Acadesina que ha superat amb èxit totes les etapes d’assaigs preclínics i ha conduit finalment al desenvolupament d’un assaig clínic, actualment en curs, per al tractament de pacients amb leucèmia limfàtica crònica. Aquest assaig és el primer que es realitza per al tractament del càncer a partir d’una patent generada per un grup del sistema públic espanyol de recerca.

El jurat ha destacat que el treball de Gil és un exemple de com una recerca bàsica de qualitat, contrastada amb publicacions científiques en revistes de notable prestigi, pot conduir a importants aplicacions pràctiques en l’àmbit de la medicina.

La Fundació Valdés-Salas convoca per primera vegada aquest premi en col·laboració amb la Universitat d’Oviedo i les empreses Bayer, Cofas i Farmaindustria. El guardó pretén reconèixer la col·laboració amb èxit entre investigadors i empreses. L’objectiu és premiar investigacions utilitzades per una empresa amb resultats econòmics positius.

Scroll to Top