Descobert un nou mecanisme de protecció del genoma en condicions d’estrès oxidatiu

1920x1080-light-steel-blue-solid-color-background_1

Un dels reptes més importants a què s’enfronten els éssers vius és adaptar-se a l’ambient i, en particular, als canvis que impliquen un risc o estrès per a l’organisme. Aquestes condicions poden generar desequilibris metabòlics que ocasionen l’anomenat estrès oxidatiu, generant un procés de dany general en les cèl·lules a múltiples nivells que es pot associar a l’aparició de malalties com el càncer, la diabetis o malalties neurodegeneratives com el Parkinson o l’Alzheimer

El paper de les sirtuïnes

El grup de Biologia de la Cromatina de l’IDIBELL, encapçalat per l’investigador ICREA Àlex Vaquero, estudia el paper d’una família de proteïnes anomenades sirtuïnes en la resposta l’estrès oxidatiu i la seva contribució al desenvolupament de malalties com el càncer i el control de l’envelliment. Les sirtuïnes actuen com a sensors i promotors de la resposta a aquestes situacions i semblen proporcionar una funció protectora a nivell cel·lular i de l’organisme.

L’objectiu de l’estudi era conèixer la relació funcional entre la sirtuïna SirT1 en el manteniment de l’estructura de l’heterocromatina constitutiva i els investigadors han descobert que aquesta proteïna, per una banda, modula els nivells de l’enzim Suv39H1, implicat en el manteniment de l’estructura de la heterocromatina, durant la resposta a l’estrès oxidatiu, i per altra banda, els resultats de l’estudi suggereixen que “la modulació dels nivells de Suv39H1 per SirT1 implica un augment en la taxa de renovació de l’heterocromatina i a la vegada això sembla implicar una major protecció del genoma”, segons ha explicat Vaquero.

El cap del grup de Biologia de la Cromatina ha afirmat que “aquest mecanisme és important per entendre la resposta cel·lular a l’estrès oxidatiu, que és un dels factors que pot ser clau en l’inici del càncer”

Per Àlex Vaquero, el fet de conèixer el paper de les sirtuïnes és clau per a la nostra salut: “Encara que no ens faria viure més, faria que la nostra vida fos més saludable, evitaríem malalties com la diabetis, disminuiria la incidència de tumors… En definitiva tindríem un major benestar”.

Referència de l’article

Bosch-Presegué L.*, Raurell-Vila H.*, Marazuela-Duque A.*, Kane-Goldsmith N., Valle A., Oliver J., Serrano L. and Vaquero A.* Stabilization of Suv39H1 by SirT1 is part of oxidative stress response and ensures genome protection. Molecular Cell 42, 1-14, April 22nd (2011), doi:10.1016/j.molcel.2011.02.34

*Investigadors de l’IDIBELL

Scroll to Top