Javier Magriñá: “en el futur potser només treballaran robots als quiròfans”

El doctor Magriñá és un dels pioners en l’aplicació de la cirurgia robòtica en ginecologia. Des de l’any 2003, a la Clínica Mayo d’Arizona, on exerceix, el doctor Magriñá i el seu equip han desenvolupat tècniques quirúrgiques amb robots per tractar diverses afeccions ginecològiques. El cirurgià va començar a treballar amb el robot Zeus i, posteriorment, amb el Da Vinci, el mateix que va adquirir l’hospital de Bellvitge fa un any.

El cirurgià de la Clínica Mayo va fer un repàs a l’evolució de la cirurgia robòtica des de les primeres experiències realitzades a començament dels anys noranta. Magriñá va explicar que actualment als Estats Units, quatre de cada deu intervencions d’oncoginecologia es realitzen amb cirurgia robòtica. Mentre les operacions amb laparoscòpia es mantenen estables, el creixement de la cirurgia robòtica és imparable. El cirurgià va comparar-lo amb l’augment exponencial de l’ús d’Internet i va pronosticar que l’any 2025 tots els hospitals nord-americans operaran amb robots.

Precisió, seguretat i cost

El doctor Magriñá va resumir amb tres paraules els avantatges d’operar amb un robot: “precisió, seguretat i cost”, i va destacar que la cirurgia robòtica té resultats molt similars als de la tècnica laparoscòpica tradicional però és més fàcil d’aprendre. El cirurgià va ensenyar alguns vídeos d’intervencions ginecològiques complexes realitzades amb el robot Da Vinci. També va posar alguns exemples d’altres aplicacions de la robòtica a l’assistència sanitària, com la telemedicina, el passi de visita a distància o la formació mèdica, i va citar tècniques de nanotecnologia que avui semblen de ciència ficció però que aviat es faran servir en els hospitals, com la cirurgia mitocondrial i la cirurgia genètica.

Javier Magriñá va acabar la seva xerrada afirmant que en el futur serà possible un quiròfan on només treballin robots. Cirurgians, anestesistes i instrumentistes de metall controlats a distància, des de fora de la sala d’operacions, que permetin més precisió i rapidesa i també més asèpsia.

Referent internacional

El curs de cirurgia ginecològica que se celebra a l’hospital de Bellvitge cada dos anys s’ha convertit en un referent internacional d’aquesta especialitat. Durant tres dies, ginecòlegs de tot el món parlen sobre nous tractaments quirúrgics de les afeccions ginecològiques i realitzen intervencions que es poden veure en directe des de la sala d’actes del centre. El curs està dirigit per Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’hospital de Bellvitge. El doctor Ponce liderarà aviat un nou grup de recerca de cirurgia robòtica a l’IDIBELL.

Scroll to Top