L’Hospital Universitari de Bellvitge utilitza per primera vegada al món un videojoc interactiu com a eina terapèutica

playmancer

Des del passat mes de setembre, el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge utilitza regularment, per primera vegada al món, un videojoc interactiu com a eina terapèutica complementària del tractament psicològic. Concretament, utilitza aquesta eina com a part del tractament dels trastorns de l’alimentació i de l’addicció patològica al joc.

Tot i que existien diversos precedents de videojocs (serious games) aplicats al tractament de conflictes emocionals i a algunes alteracions somàtiques, aquesta és la primera vegada que es dissenya un videojoc específicament perquè formi part del tractament psicològic habitual d’un trastorn i que, a més, interactua amb les emocions del pacient a través de biosensors.

Islands
El videojoc, anomenat Islands, ha estat desenvolupat entre els anys 2007 i 2010 pel Consorci Playmancer, format per científics i tècnics de sis països europeus. El projecte ha estat finançat per la Unió Europea (7è Programa Marc) i l’Instituto de Salud Carlos III, del Ministeri de Ciència i Innovació. Els responsables clínics del projecte han estat el Dr. Fernando Fernández Aranda, cap de la Unitat de Trastorns de l’Alimentació de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i la Dra. Susana Jiménez Murcia, cap de la Unitat de Joc Patològic d’aquest mateix Hospital. Ambdós són també investigadors del grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn) de l’Instituto de Salud Carlos III.

Un cop completada, a mitjan de l’any passat, la fase de desenvolupament i validació, el videojoc s’ha començat a utilitzar regularment, des del mes de setembre, a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Autocontrol
Tant els trastorns de l’alimentació com l’addicció al joc són manifestacions en què existeix un important contingut impulsiu. Segons ha explicat l’investigador Fernando Fernández-Aranda “el principal objectiu d’aquesta nova eina és que l’usuari aprengui a controlar els seus impulsos i a reaccionar amb autocontrol i serenitat davant de situacions d’estrès i frustració. No es tracta d’arribar el primer sinó de fer-ho relaxat i controlant la situació”.

Scroll to Top