L’estudi sobre una nova tècnica per tractar els ictus hemorràgics, premiat per Diario Médico

Mejores ideas

Diario Médico ha premiat com una de les “Millors Idees de l’any” 2010 un projecte de recerca sobre l’eficàcia de l’administració d’alteplasa (rt-PA) per tractar les hemorràgies cerebrals intraventriculars (ictus hemorràgics). El lliurament del premi va tenir lloc el dia 30 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya, durant la gala “Las Mejores Ideas del Año” de Diario Médico.

El projecte premiat està finançat pel National Health Service dels Estats Units i promogut per la universitat nord-americana Johns Hopkins. El coordinador internacional és Daniel Hanley, professor de Neurologia d’aquesta universitat i qui ha desenvolupat la tècnica. A Espanya, el projecte està coordinat pel neurocirurgià de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador de l’IDIBELL, Alberto Torres Díaz.

La rt-PA és un medicament d’administració intravenosa indicat per als ictus isquèmics (embòlies, infarts cerebrals), que es produeixen quan alguna de les artèries que porten sang al cervell s’obstrueix. El fàrmac desfà el trombe i permet que hi torni a circular la sang. Tradicionalment, sempre s’ha contraindicat l’administració de fàrmacs trombolítics a pacients amb un ictus hemorràgic. Des de fa uns quants anys, però, s’ha vist que en les hemorràgies cerebrals intraventriculars l’administració d’aquest tractament mitjançant un catèter al ventricle cerebral afectat pot ser beneficiós per desfer els coàguls que es formen després del vessament. La tècnica redueix les complicacions i millora el pronòstic dels pacients.

Scroll to Top