Una proteïna de la membrana cel·lular provoca metàstasi en un greu càncer infantil

El treball, que es publica en el proper número de la revista nord-americana Molecular Cancer Research, relaciona la caveolina-1, una proteïna present en la membrana de les cèl·lules, amb la metàstasi del sarcoma d’Ewing. Aquesta és una malaltia molt agressiva, caracteritzada per metàstasis en fases molt inicials, que afecta fonamentalment nens i joves. Els índexs de curació són molt baixos.

L’estudi demostra que la caveolina-1 té un paper fonamental en la regulació de l’habilitat de les cèl·lules tumorals per migrar, envair la matriu extracel·lular (el medi on es troben les cèl·lules) i colonitzar òrgans distants com ara els pulmons. Aquest és el primer estudi que avalua el paper de la caveolina-1 en la metàstasi del sarcoma d’Ewing.

El coordinador de l’estudi, Òscar Martínez Tirado, cap del grup de recerca en Sarcomes de l’IDIBELL, destaca que “els resultats afegeixen rellevància al paper determinant de la caveolina-1 en la biologia del sarcoma d’Ewing.” Martínez Tirado afegeix que “fins ara es coneixia la seva implicació en l’oncogènesi [procés de transformació maligna prèvia a l’aparició d’un tumor] i en la seva resistència a la quimioteràpia i ara se suma la seva activitat en la metàstasi.” Un estudi anterior publicat pel mateix grup de l’IDIBELL va demostrar que la caveolina-1 és la responsable de la resistència a la quimioteràpia que desenvolupen les cèl·lules tumorals del sarcoma d’Ewing.

Aquesta malaltia és el segon càncer d’ossos infantil més freqüent. Representa un dos o un tres per cent de tots els tumors infantils i té una incidència anual de 0,6 casos per milió d’habitants. El pronòstic de la malaltia és greu. Sovint es dissemina a altres parts del cos, especialment a la medul·la òssia, els pulmons, els ronyons, el cor i la glàndula suprarenal.

L’estudi publicat a Molecular Cancer Research obre una via per desenvolupar nous fàrmacs per evitar la metàstasi en el sarcoma d’Ewing.

L’estudi ha comptat amb la participació d’investigadors de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron, del St Jude Children’s Research Hospital de Memphis, Tennessee (Estats Units), i del Georgetown University Medical Center de Washington (Estats Units).

Referència de l’article

Miguel Sáinz-Jaspeado*, Laura Lagares-Tena*, Jaime Lasheras*, Fariba Navid, Carlos Rodriguez-Galindo, Silvia Mateo-Lozano, Vicente Notario, Xavier Sanjuan*, Xavier Garcia del Muro*, Àngels Fabra* and Oscar M Tirado*. Caveolin-1 modulates the ability of Ewing’s sarcoma to metastasize. Molecular Cancer Research.

*Investigadors IDIBELL

Scroll to Top