Noves dades validen l’eficàcia d’un tractament contra les leucèmies patentat per investigadors catalans

AICAR és la primera molècula terapèutica contra el càncer patentada per un centre públic espanyol que ha arribat a la fase d’assaig clínic. El fàrmac va ser desenvolupat l’any 2003 per investigadors de l’actual grup d’Apoptosi i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Departament de Ciències Fisiològiques II de la Universitat de Barcelona (UB), liderat per Joan Gil. L’any 2004, els drets de desenvolupament i explotació del producte van ser adquirits per l’empresa Advancell, que el produeix amb el nom comercial d’Acadra™.

El fàrmac actua activant mecanismes de mort programada (apoptosi) en les cèl·lules tumorals de la leucèmia limfocítica crònica i en altres càncers de cèl·lules B com el limfoma de cèl·lules de mantell i el limfoma esplènic de la zona marginal.

L’avantatge del medicament és que és capaç d’actuar contra les cèl·lules malignes sense atacar les sanes. Els fàrmacs existents actualment eliminen les cèl·lules T sanes (que formen part del sistema immunològic que defensa l’organisme de les infeccions), juntament amb les tumorals, fet que immunodeprimeix els pacients.

Fins ara, l’única diana molecular coneguda d’AICAR era la proteïna quinasa activada per

AMP (AMPK). Ara, l’estudi publicat a Blood, coordinat per Joan Gil i del qual són primers coautors els investigadors de l’IDIBELL i la UB Antonio F. Santidrián i Diana M González-Gironès, ha demostrat que AICAR indueix apoptosi en els limfòcits B mitjançant un mecanisme independent d’AMPK. L’estudi demostra com AICAR indueix apoptosi en cèl·lules amb mutacions en el gen supressor tumoral p53.

Segons el coordinador de la investigació, Joan Gil, “això significa que AICAR podria ser una alternativa terapèutica interessant per als pacients de leucèmia limfocítica crònica amb la funció de p53 alterada i resistents a la quimioteràpia convencional”.

AICAR ha superat estudis preclínics, que van avaluar la toxicitat i la farmacodinàmica del fàrmac. L’any 2007 es va aprovar un assaig clínic en malalts de leucèmia limfocítica crònica, que està actualment en marxa, i sobre el qual es presentaran els primers resultats properament.

Referència de l’article

Santidrián AF*, González-Gironès DM*, Iglesias-Serret D*, Coll-Mulet L*, Cosialls AM*, de Frias M*, Campàs C*, González-Barca E*, Alonso E*, Labi V, Viollet B, Benito A, Pons G*, Villunger A, Gil J*. AICAR induces apoptosis independently of AMPK and p53 through up-regulation of the BH3-only proteins BIM and NOXA in chronic lymphocytic leukemia cells. Blood, 2010 Oct 21;116(16).

Scroll to Top