Manel Esteller guanya el premi de la Cimera Mundial de la Salut

1920x1080-light-steel-blue-solid-color-background_1

El director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, Manel Esteller, ha guanyat el World Health Summit and Pfizer Award for Innovation in Biomedical Research (Premi de la Cimera Mundial de la Salut i Premi Pfizer a la Innovació en la Investigació Biomèdica). El guardó s’ha lliurat a Berlín, durant la celebració de la Cimera Mundial de la Salut, la trobada internacional més destacada en l’àmbit sanitari.

Segons expliquen els organitzadors, el premi reconeix “la investigació altament innovadora en la ciència biomèdica que promet tenir un impacte positiu en la salut humana”. El guardó “presta especial atenció al potencial de la investigació per construir un programa d’activitats que generin una transició del coneixement bàsic de laboratori a la seva aplicació pràctica en els hospitals”.

El treball de Manel Esteller aborda qüestions de salut amb un impacte global molt alt i permet desenvolupar perspectives d’aplicació clínica per a un tractament personalitzat de les malalties cròniques i de gran impacte social com el càncer.

Perfil de Manel Esteller

Manel Esteller és director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, professor d’investigació ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i professor associat a la Universitat de Barcelona. Abans de la seva incorporació a l’IDIBELL, Esteller va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO).

Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, és autor de més de dos-cents articles científics, membre de nombroses societats científiques internacionals i d’editorials, i revisor de diverses publicacions. Actualment ostenta el càrrec de president de l’Epigenetics Society.

Nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1968, Manel Esteller és un referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica. Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1992, on es va doctorar l’any 1996 amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d’endometri. De l’any 1997 al 2001 va fer els estudis de postdoctorat a la Johns Hopkins University (Baltimore, Estats Units), on va estudiar la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. De fet, el seu treball ha estat decisiu per demostrar que tots els tumors humans tenen en comú una alteració química concreta: la hipermetilació dels gens supressors de tumors.

Les seves aportacions, de notable originalitat, contribueixen a revisar i complementar paradigmes científics que es creien ben establerts, en demostrar la importància de factors externs en la modificació directa de gens amb efectes per a la seva regulació. La seva obra científica, de gran extensió malgrat la seva joventut, demostra com les modificacions epigenètiques del material hereditari poden contribuir al desenvolupament dels processos d’envelliment i càncer. A més, ha suposat la base per a l’aprovació recent d’alguns fàrmacs antitumorals i obre el camí per conèixer l’epigenoma humà, un projecte internacional en què Esteller ocupa un paper rellevant.

La selecció del guanyador del premi ha estat realitzada per un jurat composat pels degans de les institucions que pertanyen a l’Aliança M8 (Charité-Universitätsmedizin de Berlín; la Universitat Paris Descartes; l’Imperial College de Londres; la Universitat de Kyoto, Japó; el Pekin Union Medical College i l’Hospital i l’Acadèmia Xinesa de Ciències Mèdiques,

Xina; la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, EUA; la Universitat Monash de Melbourne, Austràlia, i l’Acadèmia Russa de Ciències Mèdiques de Moscou) i el director científic de l’empresa farmacèutica Pfizer.

El premi va ser lliurat al Dr Esteller ahir a la nit, durant el sopar de gala de la reunió de la World Health Summit que se celebra a Berlín del 10 al 13 d’octubre.

Scroll to Top