La resposta patològica completa prediu un millor pronòstic en càncer de recte avançat

Segons l’estudi, entre els pacients amb càncer rectal localment avançat tractats de forma simultània amb quimioteràpia i radioteràpia, i cirurgia posterior, la desaparició completa de cèl·lules cancerígenes detectables (anomenada resposta patològica completa) després de quimioradioteràpia i cirurgia està lligada a millors resultats a llarg termini. Aquests pacients sobreviuen més anys sense malaltia i tenen menys risc de metàstasi.

Aquest fet, aparentment obvi, no havia pogut ser demostrat de forma clara fins ara i obre la porta a personalitzar els tractaments.

Revisió d’estudis

En l’estudi publicat a Lancet Oncology, els investigadors han revisat les dades de 17 estudis publicats en revistes científiques. Dels 3.105 pacients que havien participat en aquestes investigacions, 484 presentaven una resposta patològica completa després de rebre radioteràpia preoperatòria. Cinc anys després, el 83,3% d’aquests pacients continuava sense la malaltia, comparat amb el 65,6% dels afectats que no presentaven desaparició completa de les cèl·lules cancerígenes després del tractament combinat.

Després d’analitzar els principals estudis publicats sobre el tema (realitzats molts d’ells pels mateixos autors), els investigadors conclouen que la resposta patològica completa després de rebre quimioteràpia o radioteràpia sembla ser un predictor de bon pronòstic en pacients amb càncer rectal localment avançat.

El cap del grup de recerca de Patologia del Tub Digestiu de l’IDIBELL i cap de secció d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Sebastiano Biondo, destaca que “les conclusions de l’estudi són clínicament rellevants perquè permetrien estalviar la realització de posteriors tractaments als pacients que responen bé o intensificar-los si no responen”. Fins i tot, explica el Dr. Biondo, “es podria arribar a estalviar la cirurgia o fer-la menys invasiva si els pacients responen excepcionalment bé al tractament combinat de radioteràpia i quimioteràpia.”

Referència de l’article
Monique Maas, Patty J Nelemans, Vincenzo Valentini, Prajnan Das, Claus Rödel, Li-Jen Kuo, Felipe A Calvo, Julio García-Aguilar, Rob Glynne-Jones, Karin Haustermans, Mohammed Mohiuddin, Salvatore Pucciarelli, William Small Jr, Javier Suárez, George Theodoropoulos, Sebastiano Biondo*, Regina G H Beets-Tan, Geerard L Beets. Long-term outcome in patients with a pathological complete response after chemoradiation for rectal cancer: a pooled analysis of individual patient data. Lancet Oncol 2010; 11: 835–44.

Scroll to Top