Descobreixen els mecanismes oncogènics provocats per la sobreexpressió de TLX1 en leucèmies

La revista Nature Medicine publica aquesta setmana un estudi que descriu per primera vegada els mecanismes oncogènics provocats per alteracions en el gen TLX1 en progenitors de cèl·lules T, en leucèmies limfoblàstiques agudes. En concret, els investigadors han descobert alteracions cromosòmiques i en el control de la mitosi. La investigació ha comptat amb la participació de Xavier Solé, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

La leucèmia limfoblástica aguda de cèl·lules T és un tumor hematològic agressiu que resulta de la transformació maligna dels progenitors de les cèl·lules T. Aquest tipus de càncer suposa entre un 5% i un 10% de les leucèmies infantils i fins al 30% de les adultes.

Els investigadors han utilitzat diverses tècniques d’anàlisis genètiques per estudiar la transformació cel·lular induïda en models transgènics experimentals de ratolí que expressaven de manera aberrant el gen TLX1.

El 92% dels animals estudiats havien desenvolupat 52 setmanes després una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T. Els tumors mostraven un alt nivell d’heterogeneïtat a nivell immuno-fenotípic.

L’investigador de l’IDIBELL-ICO Xavier Solé ha col·laborat en l’anàlisi bioinformàtica. “Les conclusions de la investigació suposen un pas molt important en el coneixement dels mecanismes que es troben darrere de la sobreexpressió del gen TLX1 en les leucèmies limfoblàsticas de cèl·lules T”, explica l’investigador, encara que, conclou, “ara s’haurien de realitzar nous estudis abans d’aplicar aquests coneixements a la pràctica clínica.”

Referència de l’article

Kim De Keersmaecker, Pedro J Real, Giusy Della Gatta, Teresa Palomero, Maria Luisa Sulis, Valeria Tosello, Pieter Van Vlierberghe, Kelly Barnes, Mireia Castillo, Xavier Sole*, Michael Hadler, Jack Lenz, Peter D Aplan, Michelle Kelliher, Barbara L Kee, Pier Paolo Pandolfi, Dietmar Kappes, Fotini Gounari, Howard Petrie, Joni Van der Meulen, Frank Speleman, Elisabeth Paietta, Janis Racevskis, Peter H Wiernik, Jacob M Rowe, Jean Soulier, David Avran, Hélène Cavé,Nicole Dastugue, Susana Raimondi, Jules P P Meijerink, Carlos Cordon-Cardo, Andrea Califano & Adolfo A Ferrando. The TLX1 oncogene drives aneuploidy in T cell transformation. Published online 24 October 2010; doi:10.1038/nm.2246

*Investigador IDIBELL

Scroll to Top