La AECC impulsa la recerca en càncer hereditari de l’IDIBELL

En el projecte també participa el Programa de Prevenció del Càncer de l’ICO, el servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO a l’Hospitalet de Llobregat, l’Hospital Universitari de Bellvitge (els grups de recerca encapçalats per Sebastiano Biondo i Jordi Ponce) i l’Institut de Medicina Predictva i Personalitzada del Càncer de Badalona (IMPPC).

Els ajuts es van repartir el dia 14 de setembre, durant un acte celebrat al Cosmocaixa de Barcelona. L’acte de presentació va comptar amb la presència del secretari de Estratègia i Coordinació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Miquel Gómez; la presidenta de l’AECC i la seva Fundació Científica, Isabel Oriol; el professor de l’ICREA i investigador principal del Grup d’Expressió Gènica i Càncer del VHIO, Joan Seoane, i el director científic de l’IDIBELL, Gabriel Capellá.

La convocatòria d’ajudes de l’AECC van destinades a grups de recerca estables que promoguin la recerca oncològica aplicada a la pràctica assistencial. L’import es repartirà durant cinc anys.

El projecte encapçalat per Gabriel Capellá està centrat en sis línies d’investigació noves que donaran resposta a bona part dels reptes que encara existeixen en l’estudi del càncer hereditari i familiar, com són:

– La incorporació de metodologies d’última generació en els algorismes diagnòstics

– L’avaluació de nous marcadors per individualitzar el risc i modificar les estratègies de cribatge, la identificació de nous gens responsables de càncer de mama i còlon familiar a partir de diferents aproximacions genòmiques i de biologia integrativa

– L’augment de l’adherència a les mesures de cribatge reduint l’impacte emocional.

Els ajuts han estat atorgats mitjançant concurs públic. L’avaluació dels projectes ha estat realitzada per la Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP).

La Fundació AECC també ha concedit un altre ajut de 1,2 milions d’euros a l’Institut d’Investigació Oncològica Vall d’Hebron (VHIO) pel projecte mecanismes moleculars implicats en la gènesis del glioma i estudi de les cèl·lules mare tumorals, Identificació de noves dianes terapèutiques i marcadors per a l’estratificació de pacients i resposta a fàrmacs.

L’Associació també ha atorgat ajuts a cinc investigadors postdoctorals. Una d’aquestes ajudes, de 120 mil euros, a desenvolupar durant tres anys, ha estat concedida a la investigadora de l’IDIBELL Rebeca Sanz Pamplona per al projecte “Identificació de nous marcadors de càncer colorrectal mitjançant una aproximació por biologia de sistemes”.

Scroll to Top