Investigadors de l’IDIBELL i la UB estudien l’efecte terapèutic de la música en pacients afectats d’ictus

Investigadors del grup de recerca en Cognició i Plasticitat Cerebral de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona (UB) estan duent a terme un estudi per conèixer l’efectivitat d’una nova teràpia musical en la recuperació de la mobilitat de les extremitats superiors (mà o braç) en persones que han patit un ictus (accident vascular cerebral: infart o vessament cerebral).

L’estudi es basa en la hipòtesi que la música activa parts del cervell que regeixen l’activitat motora del cos. Investigacions prèvies han confirmat la relació entre les zones del cervell que controlen l’audició i els moviments corporals. Tot i així, encara no s’ha realitzat cap estudi amb pacients que demostri l’efectivitat de la música en la recuperació de la mobilitat en persones que han patit un ictus.

La investigació s’aborda des d’una perspectiva multidisciplinària que inclou tècniques de neurologia, neuropsicologia, musicologia i neurociència cognitiva.

Tocar un instrument

El projecte investiga com es reorganitza el sistema sensorial i motor del cervell quan els pacients aprenen a tocar un instrument musical (piano i pad electrònic) i si aquesta activitat permet recuperar mobilitat en les persones afectades. Els investigadors comparen l’eficàcia del nou tractament musical amb la de teràpies convencionals de neurorehabilitació.

Els resultats preliminars, publicats en revistes internacionals, destaquen les millores observades en alguns pacients utilitzant aquesta teràpia i en comparació amb altres teràpies motores convencionals.

Per tal de poder conèixer l’eficàcia del tractament i valorar els canvis produïts al cervell durant la realització de les proves, els investigadors fan servir diverses tècniques de neuroimatge després de l’aplicació de les diferents teràpies de neurorehabilitació: electroencefalografia, ressonància magnètica i estimulació magnètica transcortical.

Els investigadors esperen obtenir informació sobre els mecanismes fisiològics produïts per la teràpia musical, cosa que podria permetre desenvolupar noves tècniques de rehabilitació en pacients que han patit un accident vascular cerebral.

El coordinador de l’estudi, Antoni Rodríguez Fornells (investigador ICREA), destaca la dificultat d’aconseguir pacients per participar voluntàriament en l’estudi: “la investigació requereix una quantitat considerable de pacients que hagin patit un ictus isquèmic o hemorràgic amb pèrdua important de mobilitat en les extremitats superiors, però que tinguin mobilitat suficient com per poder participar en l’estudi”.

El projecte està finançat per La Marató de TV3 i compta amb la participació d’investigadors de la Universitat de Magdeburg (Alemanya) i del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Scroll to Top