Prop de 300 persones assisteixen a la tercera Jornada de Gestió d’Investigació Biomèdica del Instituto de Salud Carlos III

El simposi va ser inaugurat pel secretari general d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Miquel Gómez; pel director gerent de l’hospital de Bellvitge i president de la Junta de Govern de l’IDIBELL, Xavier Corbella, i pel director general de l’IDIBELL, Emilià Pola.

Durant la seva intervenció, Xavier Corbella va destacar la necessitat que la investigació i la gestió no estiguin separades. El director gerent de l’hospital va recordar als assistents que l’objectiu últim de la gestió en recerca era portar els resultats de la investigació cap a l’empresa i, finalment, cap al malalt. Per això, va afirmar, és molt important l’especialització en gestió de la recerca.

La recerca és un treball d’equip, va explicar el director general de l’IDIBELL. Emilià Pola va fer un símil amb un equip de ciclisme que participa al Tour de França. “Darrere d’un ciclista hi ha un equip de moltes persones que treballen perquè l’esportista triomfi”, va afirmar.

Miquel Gómez va tancar la inauguració de la jornada parlant sobre el canvi que s’ha produït en els darrers anys en la gestió de la recerca, un àmbit que s’ha especialitzat molt darrerament. El secretari general d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut va parlar sobre la necessitat de coordinar diferents instituts de recerca biomèdica per aconseguir transferir els resultats de la investigació de forma més eficient.

Participació elevada

El contingut de les ponències va ser eminentment pràctic i la participació del públic durant els torns de preguntes va ser elevada. La jornada es va dividir en diverses taules rodones. La primera va tractar sobre justificació i seguiment de projectes de recerca i infraestructures. La va moderar Marisa de las Heras, gestora de la Unitat de Seguiment de la Subdirecció General d’Avaluació i Foment de la Recerca del Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). Hi van participar com a ponents Teresa Macià, de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM); Rosa Vega, de l’ISCIII, i Jaime García, auditor de l’empresa Arca Consortium.

La segona taula rodona va tractar sobre recursos humans en recerca biomèdica. La va moderar Antoni Andreu, president de la Comissió Tècnica d’Avaluació dels Programes de Recursos Humans de l’ISCIII. Hi va participar el subdirector general d’Avaluació i Foment de la Recerca de l’ISCIII, Javier Arenas; el subdirector general de Formació del Ministeri de Ciència i Innovació, Israel Marques, i la responsable de Formació del CNIO, Mar Pérez. Durant les presentacions i el debat posterior es va manifestar la necessitat de desenvolupar més la professió d’investigador.

Després del dinar, la tercera i última taula rodona va tractar sobre la signatura electrònica. La sessió va ser moderada per Concepción Sánchez, de l’ISCIII, i hi van participar experts en sistemes i tecnologies de la informació i la comunicació: José Cañón, gerent de la Fundació IMABIS; Caterina Parals, del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), i Raúl Cosano, cap del Departament d’Informàtica de l’IDIBELL.

Al final de la jornada, es van presentar dues associacions dedicades a la gestió de la recerca. L’Asociación Española de Gestores de Investigación en Ciencias de la Salud (AGESTI-Salud), que representa professionals de la gestió de la recerca; i la Red de Entidades Gestoras de la Investigación Clínica Hospitalaria y Biosanitaria (Regic), que representa institucions.

informació relacionada i presentacions

Scroll to Top